Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Εφιαλτικό σενάριο: Εως και 10.000 νέα κρούσματα Εμπολα ανά εβδομάδα περιμένει ο ΠΟΥ!

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Εφιαλτικό σενάριο για 5.000 έως 10.000 νέα κρούσματα Εμπολα από το Δεκέμβριο δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι αυτή την εβδομάδα ο θανατηφόρος ιός θα «σπάσει το φράγμα» των 9.000 κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, της χειρότερης στην Ιστορία, θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.
Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε ο Μπρους Έιλγουορντ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων σε ορισμένες από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο, ο Έιλγουορντ επισήμανε πως ο Έμπολα πλέον έχει εξαπλωθεί σε «περισσότερες συνοικίες, κομητείες και νομαρχίες» από ό, τι πριν από έναν μήνα, ενώ προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.
«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό, τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε.

Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.
«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα καταγράφονται τότε θα είναι 5.000 ως 10.000» την εβδομάδα, είπε. «Μπορεί να είναι περισσότερα, μπορεί να είναι λιγότερα αλλά θα είναι σε αυτά τα μεγέθη».
Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Στο 70% το ποσοστό θνησιμότητας

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 70% στις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα-, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ.
«Για την ομάδα των ανθρώπων που ξέρουμε ότι είναι άρρωστοι και των οποίων γνωρίζουμε την τύχη καταγράφουμε ποσοστό θνησιμότητας 70%, είναι σχεδόν το ίδιο και στις τρεις χώρες», δήλωσε ο Έιλγουορντ.
Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο για να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας να φροντίσει ως την 1η Δεκεμβρίου για την ασφάλεια του 70% των ταφών και την απομόνωση του 70% των ύποπτων κρουσμάτων.
«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Η γεωγραφική εξάπλωση της επιδημίας είναι μια μεγάλη πρόκληση », υπογράμμισε ο ίδιος.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Έιλγουορντ είναι «πραγματικά πρόωρο» να πει κανείς ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο βασιζόμενος στις περιοχές των τριών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο και όπου ο ρυθμός των μολύνσεων έχει μειωθεί. «Υπάρχουν αυξήσεις και μειώσεις», προειδοποίησε, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση της διεθνούς απάντησης στην επιδημία.

Απειλή για όλο τον κόσμο




Ο ιός Έμπολα «απειλεί» την Αμερική και τον κόσμο, υποστηρίζουν σημερινά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, καταγράφοντας τις τελευταίες εξελίξεις και προβάλλοντας εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων που προειδοποιούν για «πιθανές τρομακτικές συνέπειες».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως απόψε με θέμα συζήτησης την εξάπλωση του ιού Έμπολα και το συντονισμό της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπισή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και εξέτασαν τρόπους άμεσης δράσης. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι συζήτησαν για το τι πρέπει να γίνει άμεσα απέναντι στην απειλή που θέτει ο Έμπολα και ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αξιωματούχοι του ομοσπονδιακού συστήματος υγείας διαβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα αμερικανικά νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τον ιό Έμπολα, αλλά επισημαίνεται και «πόσο δύσκολο είναι αυτό», μπροστά σε μια τέτοια κρίση.
Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν ως πρώτο θέμα την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα σημειώνονται έως και δέκα χιλιάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα».
Σε όλες τις αναφορές υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η άποψη ότι μετά τη μόλυνση με Έμπολα μιας νεαρής νοσοκόμας στο Τέξας, οι ΗΠΑ πρέπει «να επανεξετάσουν» το ιατρικό πρωτόκολλο και προτείνεται η μεταφορά των ασθενών σε «ειδικά κέντρα» για τον ιό Έμπολα.
Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.
Ο μεγάλος φόβος των κατοίκων της αμερικανικής μεγαλούπολης είναι η πιθανότητα να διαγνωστεί άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και το οποίο προηγουμένως θα έχει χρησιμοποιήσει το μετρό της Νέας Υόρκης.



imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου