Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Ο τάφος"δεν είναι τάφος,ούτε οι Καρυάτιδες, Καρυάτιδες

Η Αμφίπολη καθημερινά προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τα σενάρια όλο και φουντώνουν.Όσο προχωράνε οι ανασκαφές τα ευρήματα εντυπωσιάζουν.
Ο τύμβος κρατά ακόμη καλά κρυμμένα τα μυστικά του.
Ωστόσο μία νέα θεωρία, αυτή του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη, έρχεται να «ταράξει» τα νερά,  ανατρέποντας όλα όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από τους αρχαιολόγους .

«Τάφο λέμε κάτι όταν προσομοιάζει με τα κοινά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τάφων που γνωρίζουμε. Αυτό δεν προσομοιάζει καθόλου με ταφικό μνημείο. Αυτό προσομοιάζει με αρχαίο θρακικό ναό, μνημείο υπέρ του Διονύσου»

«Ο “τάφος” δεν είναι τάφος και οι  "Καρυάτιδες" δεν είναι Καρυάτιδες, αλλά Μαινάδες του Διονύσου» αναφέρει ο έλληνας συγγραφέας , εξηγώντας πως όλα αποκαλύπτονται στα νομίσματα του Παγγαίου, τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των ιερειών του Θεού της ελληνικής μυθολογίας.

«Αυτή η ζώνη που φοράνε κάτω από το στήθος και φοράνε διαγώνια είναι χαρακτηριστικό των Μαινάδων κι εκεί υπήρχε ο σάκος στον οποίο φύλαγαν τα ιερά του Διονύσου. Τα φορέματα αυτά εικονίζονται ακριβώς ίδια στα νομίσματα των 9 οδών και υπάρχουν μονό στην Θράκη» προσθέτει ο ίδιος.

Την άποψη περί Μαινάδων ενστερνίζεται και ο Βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Άντριου Τσανγκ. Η Daily Μail δημοσιεύει την αμφιλεγόμενη επιχειρηματολογία του, σύμφωνα με την οποία όμως το μνημείο είναι τάφος και μάλιστα πιθανότατα αυτός της  μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας.

Ο κ. Λεκάκης σχολιάζει την άποψή του Βρετανού ερευνητή αρκετά… καυστικά: «Ο κύριος Τσανγκ είναι Άγγλος, δεν μπορεί να ξέρει τα ελληνικά ειωθότα καλύτερα από τους Έλληνες. Τους δώσαμε τα φώτα και θα μας δώσουν τώρα τα σπιρτόξυλα;».

Όσον αφορά το συσχετισμό λοιπόν, μνημείου και Ολυμπιάδας, ο κύριος Λεκάκης δίνει και πάλι την δική του ανατρεπτική εκδοχή: «Επειδή η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πρωθιέρεια των Καβιρίων μυστηρίων, οι οποίοι κατεξοχήν ακολουθούσαν τη Διονυσιακή λατρεία με πρώτο το Διόνυσο και τις Μαινάδες, είναι πολύ πιθανόν η ίδια η Ολυμπιάδα να έφτιαξε αυτό το μνημείο για να συνεχιστεί η συγκεκριμένη λατρεία».

Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό της Αμφίπολης, οπότε  δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε την τελική... αποκάλυψη!


ipaideia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου