Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ακρίβυνε το καλάθι της Ελληνίδας νοικοκυράς τα χρόνια της κρίσης

Τον Αύγουστο του 2014 η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε τον 19ο συνεχή μήνα αρνητικού πληθωρισμού, φαινόμενο πρωτοφανές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ωστόσο, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε σύνολο 54 ειδών διατροφής, φροντίδας σπιτιού και υγιεινής, τις τιμές των οποίων καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της μέτρησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έχουν ανατιμηθεί από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014 τα 31 εξ αυτών σε ποσοστό που φτάνουν ακόμη και το 13,75%. Στο διάστημα αυτό μάλιστα δεν υπήρξε καμία μεταβολή του ΦΠΑ (με εξαίρεση τους χυμούς και τα αναψυκτικά).

Από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2014, διάστημα κατά το οποίο έγιναν τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήθηκαν οι τιμές σε 43 από τα 54 προϊόντα, ανατιμήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 30%, πολύ περισσότερο δηλαδή από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Από την ανάλυση των στοιχείων του πληθωρισμού γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει απλώς και μόνο αίσθηση της ακρίβειας. Αναμφίβολα αυτή είναι πιο έντονη, δεδομένου ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε την περίοδο 2009-2013 η μεγαλύτερη υποχώρηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και συγκεκριμένα κατά 21,5%.

Οι τιμές στο "καλάθι της νοικοκυράς"

Ανοδική πορεία καταγράφουν από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον προηγούμενο Αύγουστο, οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα του «καλαθιού της νοικοκυράς». Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά κατά 8,87% τα αυγά, 8,76% το γιαούρτι, 8,25% το νωπό γάλα, 8,07% τη ζάχαρη, 6,37% το αλάτι, 5,34% τη φέτα, 2,82% τα όσπρια, 2,38% τα φρούτα, 5,06% το νωπό μοσχάρι. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ξηρούς καρπούς, η τιμή των οποίων έχει επιβαρυνθεί κατά 13,75%.

Στον αντίποδα, μείωση κατά 0,83% υπάρχει στις παιδικές τροφές, 1,33% στο ελαιόλαδο, 1,92% στο ψωμί, 3,06% στα ζυμαρικά, 3,71% στο ρύζι, 5,99% στα πουλερικά, 7,07% στο αρνί, 14,59% στα λαχανικά και 21,03% στις πατάτες.

Οι λόγοι της ακαμψίας των τιμών, παρά τη ραγδαία μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων λόγω των αύξησης του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ειδικά στα καύσιμα, στην ισχυρή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές τελικών καταναλωτικών αγαθών και ενδιαμέσων, στη διατάραξη σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων και στον κατακερματισμό της αγοράς και το υψηλό κόστος μεταφοράς.


voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου