Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πανευρωπαϊκός συναγερμός για το φόβο εξάπλωσης του ιού Εμπολα

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη, έπειτα από το πρώτο κρούσμα Εμπολα στην Ισπανία.
Μια Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία είχε φροντίσει, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, έναν ιερέα που έπασχε από Έμπολα και πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό, ανέφεραν χθες ισπανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών υγείας της Ισπανίας.
Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που προσβάλλεται από ιό στην Ευρώπη και γενικότερα σε χώρα εκτός της Δυτικής Αφρικής.

Η εφημερίδα Ελ Παΐς και ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ ήταν μεταξύ των μέσων που μετέδωσαν ότι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η νοσοκόμα βγήκαν θετικές. Οι αρχές αναμένουν τώρα να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα αυτά.
Σύμφωνα με την Ελ Παΐς, η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου που κόλλησε τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.



Πανευρωπαϊκός συναγερμός για το φόβο εξάπλωσης του ιού Εμπολα

Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να μολύνει χιλιάδες εξαιτίας του κύματος μεταναστών που φτάνουν κατά χιλιάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε εκδώσει επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εμπολα.
Σε μια αναλυτική ανακοίνωση που συντάχθηκε με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τι είναι ο ιός, πως μεταδίδεται τι συστήνεται στους ταξιδιώτες και ποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.
Μεταξύ άλλων δόθηκε και στη δημοσιότητα μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τι είναι ο Εμπολα

Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες.

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, διευκρίνισε ο Δρ. Στέφαν Μονρό, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών του CDC.

Υπογράμμισε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.

Ο ιός μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις, σημείωσε το CDC.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν κολλήσει τον ιό είτε ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τους ασθενείς, είτε είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού που τους φρόντισε.

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.



imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου