Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης: το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερών

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 6 μ.μ.

Το σεντούκι θα ανοίξει… παράσταση αφήγησης για παιδιά
με την Βαϊτσα Λαμπροπούλου

Υπάρχουν σεντούκια που όταν ανοίξουν φαίνονται άδεια. Δεν είναι όμως. Απλά ξέρουν να κρύβουν καλά την αόρατη πραμάτεια τους. Κρύβουν ιστορίες και παραμύθια. Και μόλις αυτά τα παράξενα σεντούκια ανοίξουν, τότε ένα πλήθος από λέξεις ξεπηδούν και σχματίζουν γοητευτικές περιπέτειες. Είναι ιστορίες που έρχονται από το παρελθόν για να συναντήσουν τη φαντασία των σημερινών παιδιών. Ιστορίες προορισμένες να εκπτυπωθούν στη μνήμη τους, ώστε όταν μεγαλώσουν να τις αφηγούνται και στα δικά τους παιδιά.
Η Βαϊτσα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πλατανόρρευμα Κοζάνης. Εργάζεται ως νηπιαγωγό. Εργάσθηκε, επίσης και στην ειδική αγωγή. Έχει ταξιδέψει στα παραμύθια μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων θεάτρου. Συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης από το ξεκίνημά του, το 2009.

Γενική είσοδος: 5 €

Αναψυκτήριο πάρκου Αγίου Δημητρίου
από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 2 τα ξημερώματα

Όλοι έχουν μια ιστορία-Νυχτέρι και διαγωνισμός αφήγησης
Κερνάμε σούπα ζεστή και ζεστό κρασί με κανέλα και μήλο.
Οικοδέσποινα – αφηγήτρια η Francoise Diep

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης εγκαινιάζει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης με το γενικό τίτλο «΄Ολοι έχουν μια ιστορία». Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης καλεί τους λάτρεις και διακόνους της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, ιστορητές, νεοαφηγητές και παραμυθάδες να συμμετάσχουν. Ο καλύτερος αφηγητής/τρια που θα  συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς θα λάβει από την κριτική επιτροπή χρηματικό έπαθλο και ένα συμβόλαιο για παράσταση του στο επόμενο φεστιβάλ αφήγησης. Οικοδέσποινα θα είναι η γαλλίδα αφηγήτρια Φρανσουάζ Ντιέπ που θα αφηγηθεί ενδιάμεσα ιστορίες για δέντρα…

Είσοδος ελεύθερη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου

Συναισθήματα και λαϊκό παραμύθι
Για ενήλικες με τον Σ. Πελασγό
Θεατροδρόμιο, 10 π.μ. – 2 μ.μ.

Η μετρική και η εκφορά του αρχαίου δράματος
Για ηθοποιούς και φιλολόγους με τον Άρη Ρέτσο
Θεατράκι Οχληρών, 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Ράβω και ξηλώνω παραμύθια με λέξεις και ήχους
Για παιδιά από Τρίτη Δημοτικού με τον Σάκη Κουκουμπέση
Δημοτικό Ωδείο, 4 – 6 μ.μ.

Στα εργαστήρια ενηλίκων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.


Κυριακή 26 Οκτωβρίου

Λεωφορεία των παραμυθιών

Μια βόλτα στις εξοχές και τα χωριά της Κοζάνης ακούγοντας ιστορίες από τους καλεσμένους αφηγητές μας.
Ώρα αναχώρησης από το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στις 11 το πρωϊ

Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, 6 μ.μ.

Αφηγήσεις σε ζευγάρια
Γυναίκες της Βαγδάτης από τον Σάκη Κουκουμπέση
Παραμύθια των ζαπατίστας από την Μαρία Σόφτση

Ο Σάκης Κουκουμπέσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι μουσικός και μουσικοπαιδαγωγός, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, αφηγητής και ερευνητής της τοπικής προφορικής παράδοσης. Συμμετέχει για τέταρτη χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ. Αφηγείται ιστορίες, όπου οι γυναίκες έχουν τον πρώτο ρόλο σε έναν κόσμο ανδρών.
Η Μαρία Σόφτση είναι χορογράφος και αφηγήτρια. Ενεργή πολίτης και εθελόντρια σε οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ιδρύτρια της ομάδας Dance etc On/Off που παρουσιάζει χοροθεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εγκαταστάσεις, περφόμανς κ.α.  Αφηγείται πώς ο σουκομαντάτε Μάρκος χρησιμοποίησε παραμύθια και ιστορίες για να μιλήσει με τους εξεγερμένους ινδιάνους ζαπατίστας.

Γενική είσοδος: 5

Θεατροδρόμιο, 9 μ.μ.

Το κορίτσι μα τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά
Καμέλ Γκενούν
Μια παράσταση για όλους και για παιδιά από 7 ετών
Συναφήγηση – μετάφραση Σ. Πελασγός

«Η μόνη πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Η δική μου είναι η Καμπιλία, τα βουνά της Αλγερίας, το χωριό Ντραα ελ Μιζάν εκεί που η γιαγιά μου η Τασαντί, που σημαίνει η Ευτυχία, μας διηγούνταν παραμύθια. Μπορεί αυτό το παραμύθι να μοιάζει με την Χιονάτη αλλά είναι αλγερινό, γεμάτο αρώματα και χρώματα της Αλγερίας των παιδικών μου χρόνων».

Ο Καμέλ Γκενούν γεννήθηκε το 1953 στο νότο της Γαλλίας, από μητέρα γαλλίδα και πατέρα αλγερινό. Έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στην Αλγερία και επέστρεψε στην Γαλλία το 1962. Δούλεψε στα λιμάνια, στα φορτηγά και στις οικοδομές πριν να αφιερωθεί στην κοινωνικοπολιτιστική εμψύχωση. Το 1987 ανακαλύπτει τον κόσμο της αφήγησης και αρχίζει την  μαθητεία του δίπλα στους μάστορες της πρώτης γενιάς της αναβίωσης της αρχαίας αυτής τέχνης, μέχρι να γυρίσει στις ρίζες και να βρει τον δικό του δρόμο. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αφηγητές της Γαλλίας και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ και συνιδρυτής της «Πορείας των παραμυθάδων» ένα πεζοπορικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο περνά από διαφορετικά χωριά της Γαλλίας και των γαλλόφωνων περιοχών. Οι παραστάσεις του χαρακτηρίζονται από μεγάλη μουσικότητα στην φωνή και στις κινήσεις, πολλές μάλιστα έχουν δημιουργηθεί μαζί με μουσικούς.

Κανονικό εισιτήριο: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο (Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι): 5 €

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλέφωνο 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου