Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ελαφρύτερη τσάντα και λιγότερες εργασίες για το σπίτι στο νέο δημοτικό

Τα Μαθηματικά και οι ξένες γλώσσες τίθενται στο μικροσκόπιο, σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που επιχειρεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πάγια θέση του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου είναι η ελάφρυνση της τσάντας των μικρών μαθητών που όσο πάει γίνεται και πιο βαριά, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι μαθητές να γυρνάνε σπίτι απόγευμα και να είναι επιβαρημένοι με εργασίες.
Αν και οι αλλαγές βρίσκονται ακόμα στις αρχικές συζητήσεις, ο κ. Λοβέρδος έχει θέσει πολύ στενό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας προτάσεις, οι οποίες μέχρι μέσα Ιανουαρίου να έχουν αξιολογηθεί και τέλη του ίδιου μήνα να έχουν κατατεθεί στη Βουλή σε μορφή νομοσχεδίου.

Ενταξη νέων τεχνολογιών

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το όραμα του υπουργείου για το δημοτικό που θέλει να φτιάξει, με κυριότερα σημεία την ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης, τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου, το οποίο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, αλλά και την αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

Για το τελευταίο αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης επανεξέτασης, το μάθημα των Μαθηματικών στο δημοτικό. Στην τοποθέτησή τους, σχολικοί σύμβουλοι έθιξαν ότι, βάσει των προτάσεων του υπουργείου για ελάφρυνση της σχολικής τσάντας, η ύλη του σχολικού εγχειριδίου της Ε’ Δημοτικού πρέπει να περιοριστεί. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο παράδειγμα, τόνισαν ότι πολλά κομμάτια της ύλης θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες μεγαλύτερες τάξεις.
Ενα ακόμα ζήτημα είναι οι ξένες γλώσσες, ο ρόλος των οποίων πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί, ενώ το υπουργείο επιμένει ότι μέχρι και το γυμνάσιο οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση τόσο στις ξένες γλώσσες όσο και στη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε γενικά πλαίσια, ο άμεσος στόχος, ακόμα και για την επόμενη χρονιά, είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εργασίες των μαθητών. Μόνο στα βασικά μαθήματα και όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι μαθητές, αλλά και οι γονείς. «Αντί να μειωθεί η δουλειά στο σπίτι, αυξήθηκε. Δεν είναι καινούργιο ότι οι ίδιοι οι γονείς γράφουν πολλές φορές τις εργασίες των παιδιών. Κι όταν δεν έχουν το χρόνο στρέφονται σε εξωσχολική βοήθεια», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), κ. Σωτήρης Γκλαβάς, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών.

Oι στόχοι του υπουργείου

* Εξορθολογισμός των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Τα προγράμματα σπουδών για το δημοτικό διαμορφώθηκαν πρόσφατα, επομένως δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν ριζικά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει αξιολόγησή τους. Το υπουργείο όμως προσανατολίζεται στην περικοπή ύλης, ενώ ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα βιβλία στο μέλλον.
* Σταδιακή γενίκευση του θεσμού των ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Για μία τέτοια ενέργεια, ο υπουργός επανέφερε στην επικαιρότητα τη διαπραγμάτευση που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, ώστε να διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή, λόγω των κενών σε δασκάλους, τα περισσότερα ολοήμερα λειτουργούν ως «πάρκινγκ» για τα παιδιά.
* Πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο γυμνάσιο.
* Εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και το συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή. Καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας, που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή. Η ένταξη των νέων τεχνολογιών θεωρείται απαραίτητη, ενώ υπήρξε και πρόταση για απομάκρυνση του μοντέλου της δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας και της μελέτης άλλων πιο σύγχρονων μοντέλων μάθησης.
* Ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων. Ουσιαστικά από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, επιχειρείται αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να έχουν βασικότερο ρόλο στη διοίκηση.
* Αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.
* Ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων. «Σημασία έχει ο μαθητής να μάθει να ρωτά, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να μάθει να ερευνά».
* Εμφαση στο σχολικό αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή.
* Δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είμαστε Ελληνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και για να κατανοήσουμε τους άλλους, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.




e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου