Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σε 10 δόσεις προβλέπεται η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ το 2015

Με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν φέτος, ακόμη και αν μειωθούν στο ύψος των εμπορικών
Μέχρι και 10 δόσεις προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ιδιοκτήτες και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις δόσεις τους προς την Εφορία.
Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι που θα εξοφλήσουν τις φετινές δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν, έως το τέλος του επομένου έτους, να πληρώνουν κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο 2015.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις φετινές αντικειμενικές αξίες, ακόμη και στην περίπτωση που το 2015 οι αντικειμενικές τιμές μειωθούν στο ύψος των εμπορικών.

Με δεδομένη άλλωστε και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οικονομικό επιτελείο υποχρεούται άμεσα και εντός εξαμήνου να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους, αφού οι τιμές παραμένουν «στάσιμες» από το 2007.

Ισχύουσες αντικειμενικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές, καθώς κατά την υποβολή των δηλώσεων λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων την 1η Ιανουαρίου του έτους, οπότε και οι αντικειμενικές που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντικειμενικές αλλάξουν, στις περισσότερες περιοχές θα μειωθούν μάλιστα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το τέλος του εξαμήνου που έχει οριστεί από το ΣτΕ, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου 2015, και ως εκ τούτου ο ΕΝΦΙΑ 2015 θα προσδιοριστεί με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο, εάν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις και μειώσεις στους ισχύοντες συντελεστές, θα βάλει στα κρατικά ταμεία όσα υπολογίζει και για φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχει ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.

«Λίγα από πολλούς»

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι το επόμενο έτος θα προχωρήσει και σε νέες διορθώσεις όσον αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη και σε μείωση των συντελεστών που ισχύουν, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που καταγράφεται φέτος, προκειμένου ο φόρος να γίνει δικαιότερος και να επιβεβαιωθεί το «σλόγκαν» που κατά περιόδους έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη «λίγα από πολλούς»!

Βέβαια, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η τρόικα πάντα καιροφυλακτεί και είναι άγνωστο, μάλλον αδύνατον, με το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015, να δεχθεί και μειώσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό όχι μόνο γιατί ζητεί ήδη νέα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού, αλλά αμφιβάλλει για το πώς θα επιτευχθούν ακόμη και οι στόχοι που προβλέπει το «πακέτο»-φωτιά που τις υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να γεφυρώσει το χάσμα, μήπως και ξεκινήσουν κάποια στιγμή και οι διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά εξάλλου ότι η τρόικα αμφιβάλλει μετ’ επιτάσεως και για τους φετινούς στόχους, καθώς θεωρεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ευελπιστεί η κυβέρνηση, αλλά και τη στάση που τήρησε και στη ρύθμιση - «μαμούθ» των 100 δόσεων, που παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί ο νόμος κατάφερε να τον «μπλοκάρει» και να προχωρήσει σε αλλαγές εις βάρος πάντα των φορολογουμένων.

Μητρώο κοινωφελών
Προσβάσιμο στο κοινό θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, στο οποίο θα είναι διαθέσιμοι, μεταξύ άλλων, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησής τους.
Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, Ψ.Υ.-ΔΗΠΕΕΚ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.



naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου