Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα «ναι», τα «όχι» και τα ίσως 48 ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία

Στην τελική ευθεία πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων, μετρώντας και ξαναμετρώντας τα «ναι» και τα «όχι» που αναμένεται να λάβει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα την Τετάρτη το απόγευμα.

Επιμένει το Μαξίμου: Πρόεδρος ή εκλογές

Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει την έκανε γνωστή από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: Εκλογή του Σταύρου Δήμα ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο από το λαό. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να μην επιτρέψει να κυκλοφορήσουν σενάρια περί πολιτικής συμφωνίας για πρόσωπο Προέδρου της Δημοκρατίας και ημερομηνία εκλογών, αλλά ούτε και για ενδεχόμενη αλλαγή του κ. Δήμα στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία. Πάντως, τα τελευταία 24 ώρα υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ξεκινώντας επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα ίσως ενόψει της Τετάρτης

Η κυβέρνηση, εκτός από τα 155 «ναι» των βουλευτών της πλειοψηφίας, μετράει ακόμα -εκτός απροόπτου- αυτά των
Παναγιώτη Μελά, Γιάννη Κουράκου, Γιώργου Νταβρή, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού και Χρήστου Αηδόνη.

Μάλιστα, ακούγεται από την πρώτη στιγμή πως υπέρ του Σταύρου Δήμα θα ψηφίσουν και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Αν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει 161 έως 163 «ναι».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές, αυτούς των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Ετσι, τα δεδομένα «όχι» είναι, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται πως αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα είναι οι: Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Μάρκος Μπόλαρης.

Πρώτος στόχος οι «160» στην πρώτη ψηφοφορία

Η πρώτη ψηφοφορία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης (7 μ.μ.) και το Μαξίμου πλέον στρέφεται, από τους 180 που είναι απαραίτητοι για την τρίτη ψηφοφορία, στην εξασφάλιση 160-165 «ναι» για την πρώτη. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα στην πρώτη «μάχη» θα δημιουργήσει δυναμική για τον Σταύρο Δήμα, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι ζητούν οι ανεξάρτητοι

Ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίστηκε θετικός να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, ωστόσο η πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών επιμένει και θέτει συγκεκριμένα ζητήματα για την εκλογή Προέδρου, όπως τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών και το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών.

Σκηνικό πόλωσης από Σαμαρά και Τσίπρα

Μήνυμα προς τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγορεί πως με τη στάση του και τη ρητορική των στελεχών του δημιουργεί κλίμα φόβου στις αγορές.

«H ανησυχία υπάρχει και είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Όμως η δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου. Με την ευθύνη των βουλευτών να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τους εκβιασμούς τους», τονίζει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αγορές, που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα, έκλεισαν και πάλι.

Και ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ανέβασε στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Μιλώντας την Κυριακή από την περιφερειακή συνδιάσκεψη της Λάρισας, καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι "Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία"».

Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «επειδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μην τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή, ο κ. Σαμαράς καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία». Και διερωτήθηκε: «Έχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του;».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρόγραμμα συναντήσεων στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο ενόψει των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Στις 11.30 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που αφορά θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους.
Στις 12:00 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, για τις μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα.
Στις 12.30 θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τις «εργαλειοθήκες».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκιβισί.




iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου