Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ε9 : Σύγχυση για τα ακίνητα ανηλίκων

Κομφούζιο επικρατεί για τη δήλωση των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ανήλικα τέκνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9, «η δήλωση στοιχείων ακινήτων του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης».

Αυτό σημαίνει ότι τα ανήλικα τέκνα που έχουν στο όνομά τους εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet για να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Ωστόσο, ανεπίσημα, κύκλοι της ΓΓΔΕ δηλώνουν ότι μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου, που θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις στο Ε9, οι αλλαγές στα ακίνητα των ανήλικων τέκνων μπορούν να γίνουν στο όνομά τους με τους κωδικούς των γονέων τους.

Οι κωδικοί για το TAXISnet Οι ίδιοι, πάντως, σημειώνουν ότι οι γονείς των ανήλικων τέκνων τα οποία δεν διαθέτουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet θα πρέπει να φροντίσουν το συντομότερο δυνατόν να αποκτήσουν τα παιδιά τους κωδικούς, καθώς το σύστημα δεν θα αναγνωρίζει τους κωδικούς του υπόχρεου γονέα και δεν θα επιτρέπει την πρόσβαση στο Ε9 των παιδιών τους. Μόνο με τους κωδικούς των ανηλίκων θα είναι δυνατή η πρόσβαση στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου, όπου αποτυπώνονται τα στοιχεία των ακινήτων των παιδιών τα οποία προέρχονται κυρίως από κληρονομιά ή γονική παροχή.

Ταλαιπωρία, όμως, περιμένει τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, στρατιώτες, ανέργους), καθώς για να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Αντίθετα, για τις συζύγους που δεν είναι πιστοποιημένες στο TAXISnet και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης Ε9 με τους κωδικούς των συζύγων τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 950.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014. Μόνο για το έτος 2014 έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 τροποποιητικές δηλώσεις, με τους φορολογουμένους να διορθώνουν ή να συμπληρώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για να μειώσουν τα ποσά του ΕΝΦΙΑ.



ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου