Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Εκτός προδιαγραφών οι παιδικές χαρές της Κοζάνης - Φωτογραφίες

Σπασμένες κούνιες, σκουριασμένες σιδεριές, ετοιμόρροπα παγκάκια δίπλα σε απορρίμματα σκύλων και 20χρονα
 που κακομεταχειρίζονται τις υπάρχουσες υποδομές.

Μια εικόνα που χαρακτηρίζει την πόλη της Κοζάνης ,αλλά και ολόκληρη την χώρα. Ο νομοθέτης από το 2009 έθεσε αυστηρούς κανονισμούς στη λειτουργία των παιδικών χαρών και των παιδότοπων θέτοντας τους δήμους και τους εκάστοτε ιδιοκτήτες ενώπιον των ευθυνών τους.
Ο Δήμος Καστοριάς έβαλε ήδη λουκέτο στις παιδικές χαρές με την επιτροπή ελέγχου να τις κρίνει ακατάλληλες.

Εύκολα κατηγορήθηκε η Μητρόπολη  και οι εκάστοτε εφημέριοι που έπαυσαν τη λειτουργία των παιδικών χαρών στον προαύλιο χώρο τους εδώ και χρόνια. Κάτι που όφειλαν στην πραγματικότητα να κάνουν και οι δήμοι, αφού τις λειτουργούν παράνομα με πολυποίκιλους κινδύνους να εγκυμονούν για τους μικρούς φίλους.

Τόσα χρόνια ο δήμος Κοζάνης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να εξασφαλίσει αδειοδοτημένες και ασφαλείς παιδικές χαρές. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 οι δήμοι όφειλαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης  σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της αρ. 28492/2009 απόφασης».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Κώστας Δεσποτίδης αναγνωρίζει το μείζον θέμα που τίθεται με τη λειτουργία των παιδικών χαρών. Μιλώντας στον «Π.Λ.» παραδέχτηκε πολλές  κακοτεχνίες στις υπάρχουσες αναπλάσεις ,ακόμα και στις υπό κατασκευή παιδικές χαρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βρύση στη νέα παιδική χαρά πίσω από το νεκροταφείο, όπως και η κλίση στη μικρή παιδική χαρά επί της οδού Αλέξη Μινωτή στο δρόμο προς την Αγία Παρασκευή. Έχει οριστεί από το δήμο υπεύθυνος για τις παιδικές χαρές, αλλά η επίβλεψη όλων από έναν άνθρωπο είναι αδύνατη.
Για αυτό και προτείνεται από τον κ. Δεσποτίδη η αυτοδιαχείριση από τις γειτονιές, ο εθελοντισμός δηλαδή. Σίγουρα όταν φέρνει κανείς τα σκυλιά του στην παιδική χαρά να αφοδεύουν ή ακόμα 20χρονα  βανδαλίζουν τις κούνιες δε φταίει κανείς. Είναι απλό θέμα παιδείας και τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. Τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, ελεγμένων υλικών, περίφραξης, ασφαλής πρόσβασης ο δήμος έχει ευθύνη, όπως και για την φύλαξη, συντήρηση, επισκευή των βλαβών με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών χαρών που αγνοείται.



Παιδική χαρά στο Αναψυκτήριο Κοζάνης (πάρκο Αγ. Δημητρίου)



Παιδική χαρά στην περιοχή Αγίας Παρασκευής



Παιδική χαρά στην περιοχή Γιτιά (Πάρκο Roma Pizza)





kozanilife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου