Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές

Πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία

Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Την ίδια στιγμή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit polls.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Οσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο.

Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.


Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Ολοι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες, δύο στις περιφέρειες που εκλέγουν 4 έως 7 βουλευτές, τρεις σταυρούς για περιφέρειες με 8 έως 12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Αναλυτικά οι έδρες ανά περιφέρεια



Εκλογείς που χρήζουν βοηθείας

Εκλογείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του ΟΤΕ), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Για τον σκοπό αυτό απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Τι ισχύει για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν παρουσιαστούν

Κάποιοι ψηφοφόροι, πάντως, δεν θα χρειαστεί να πάνε στα εκλογικά κέντρα απλώς για να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα, αλλά και για να συμμετάσχουν και στην ομαλή διεξαγωγή τους, καθώς έχουν κληθεί να είναι στην εφορευτική επιτροπή.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που για λόγους υγείας ή επαγγελματικούς αδυνατούν να παραστούν. Αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς κινδυνεύουν με ποινές.

Συγκεκριμένα, η άσκηση των καθηκόντων του μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλ­θουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απου­σιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου