Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι δέκα σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Οι εκλογές στην Ελλάδα και η κατάσταση στην Ουκρανία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. 

1.Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. συμφωνήθηκε ήδη αργά το βράδυ της Κυριακής. Παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη ανακοίνωση, ορίστηκε ήδη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο στις 10:30 το πρωί με τη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. στο νέο κυβερνητικό σχήμα να θεωρείται δεδομένη με την παράλληλη ανάληψη ενός υπουργείου πιθανότατα του υπουργείου ναυτιλίας.

2.Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε «στενή» συνεργασία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την νίκη ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης. Μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης που δείχνουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σχολίασε την ανάδειξη του κόμματος με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Η ελληνική εκλογή θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Για αυτό η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να παραμείνει στο προκαθορισμένο σχέδιο και να διασφαλίσει την ασφάλεια στην πατρίδα », έγραψε ο Κάμερον. Για μια «ιστορική νίκη» και μια «μεγάλη επιτυχία» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Κυριακής με τον Αλέξη Τσίπρα. Ολόκληρο το εκλογικό αποτέλεσμα περιμένει η Μέρκελ για να τοποθετηθεί.



3.Με ανάμεικτα συναισθήματα κυκλοφορούν οι σημαντικότερες ξένες εφημερίδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής μάχης και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Guardian, Απελευθέρωση, Financial Times, Il Manifesto και άλλες είναι οι εφημερίδες που φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά λήψεις του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.



4.Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, η παράταση του προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ...


5.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblat ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.


6.Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα στην Ασία μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Eλλάδα. Η τιμή του WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 45 σεντς, στα 45,14 δολάρια / βαρέλι, κατά τις πρώτες συναλλαγές. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 35 σεντς, στα 48,44 δολάρια / βαρέλι.


7.Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε χθες από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές» στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.


8. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητηθεί η αναζωπύρωση των αιματηρών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, γνωστοποίησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).


9. Η τέταρτη επέτειος της εξέγερσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο σημαδεύτηκε από τα πιο πολύνεκρα βίαια επεισόδια των τελευταίων μηνών, με τουλάχιστον 17 νεκρούς.


10. «Το Ισλαμικό Κράτος έκανε πράξη την απειλή του να προχωρήσει στην εκτέλεση», δήλωσε μέλος της οργάνωσης για τον αποκεφαλισμό Χαρούνα Γιουκάουα.




sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου