Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Νέος γύρος προειδοποιήσεων ενόψει της κάλπης

Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της Eυρωζώνης για να παραμείνει στο ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Spiegel, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, αλλά δεσμεύεται να τερματίσει τη λιτότητα, που επιβλήθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε, ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν δηλώσει πως επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη.

«Αν λες αυτό, τότε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθείς τους κανόνες και τις συμφωνίες. Και σημαίνει ότι κάθε χώρα που χρειάζεται στήριξη για την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες, πρέπει να εμμείνει σ' αυτούς τους όρους», τόνισε.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν γίνεται μία χώρα «απλώς να ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει κανέναν όρο». Επιπλέον δήλωσε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτάται από περαιτέρω στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Διαρροές για παράταση Μνημονίου

Την ίδια ημέρα, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί μία νέα παράταση του υφισταμένου ελληνικού προγράμματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε προς τους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο, αν μία κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, όπως είπε, να κλείσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι «εκτός στατιστικών πιθανοτήτων» να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης, σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πάντως ότι λίγες εβδομάδες προφανώς δεν είναι αρκετές.

Σημειώνεται πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστεί στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών.

Την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Standard & Poor's προς ΣΥΡΙΖΑ, Podemos

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες την εξουσία θα αναλάβουν «ευρωσκεπτικιστικά κόμματα» που έχουν σήμερα δυναμική, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική τη μεταστροφή του κλίματος.

Τα κόμματα που είναι δυνητικά τα πλέον «πιστωτικά αρνητικά» (CREDIT negative) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της Κυριακής, και το ισπανικό Podemos, το οποίο επίσης υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ο S&P.




nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου