Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Σε ύφεση ο χιονιάς - Ψύχος τα Θεοφάνεια

Μικρή βελτίωση θα παρουσιάσει από σήμερα και το επόμενο διήμερο το κύμα χιονιά που έπληξε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα επιμείνουν.
Ειδικότερα, για σήμερα στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.
Νεφώσεις με χιονόνερο θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο νότιο Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 Μποφόρ.
Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν χαμηλές, ενώ θα σημειωθεί παγετός
κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, ο οποίος κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Προβλήματα από τον παγετό.

Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα αντολικά και βόρεια με πρόσκαιρη βροχή ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικά 7 τοπικά 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνικό οδό Αθηνών – Θηβών, στο ρεύμα προς Θήβα στο ύψος της Μάνδρας.
Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό επαρχιακό δίκτυο Ψάθας , Πόρτο Γερμενού, Αλεποχωρίου και Βιλίων. Πεντέλη και Πάρνηθα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
Εκτεταμένα προβλήματα προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης σε Αττική, Χανιά, Μυτιλήνη και Ιωάννινα καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ ή δένδρα έπεσαν πάνω σε αυτές.
Στην Εύβοια σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης 13 χωριά έχουν αποκλειστεί λόγω των χιονοπτώσεων.
Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στα πελάγη καθώς έχουν εξασθενήσει οι άνεμοι.
Την ίδια ώρα στο Βόλο οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνια, το οποίο σε πολλά σημεία έφθασε το ένα μέτρο. Οχήματα της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ενώ και τα ασθενοφόρα μέχρι χθες κυκλοφορούσαν με αντιολισθητικές αλυσίδες μέσα στην πόλη.
Πολλά προβλήματα παραμένουν στην περιφέρεια σε όλο το νομό Μαγνησίας.
Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε στην Ορεστιάδα, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ενώ περιορισμένη είναι η ορατότητα. Προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο όπου μετά από πολλά χρόνια το νησί ντύθηκε στα λευκά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από -10 έως 6 βαθμούς κελσιου. Στη δυτική Μακεδονία από -18 έως -2 βαθμους κελσιου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 9 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες βροχές η χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από -3 έως 6 βαθμούς κελσιου. Στη Θεσσαλία από -8 έως 4 βαθμούς κελσιου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Λίγα χιονιά στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 7 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους μέχρι το απόγευμα. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα ασθενήσουν.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από 0 (μηδέν) έως 6 και στα νοτιά από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Για αύριο Σάββατο, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος και γρήγορα από τα βορειοδυτικά παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός στα ηπειρωτικά.

Την Κυριακή στα δυτικά, κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές αρχικά στα δυτικά και τη Μακεδονία. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και ατα παραθαλάσσια, και στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας και μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια 7 Μποφόρ που βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 7 και πιθανώς 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάση αξιόλογη μεταβολή, ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρες καταιγ΄δες στις νοτιότερες περιοχές. Ο καιρός θα βελτιωθεί γρήγορα στρα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και γρήγορα βόρειοι άνμεοι με την ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πιθανώς στο Ιόνιο 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση, ενώ θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.

Την Τρίτη ανήμερα των Θεφανείων, στα δυτικά αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Βελτίωση αναμένεται το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ θα επικρατήσει παγετός στα ηπειρωτικά.


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου