Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Fitch: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας των τραπεζών

Τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντέξουν μια εκροή καταθέσεων σε σχέση με τις εκλογές του 2012, εφόσον διατηρηθεί η πρόσβαση στο ευρωσύστημα, εκτιμά ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch, όμως παρατηρεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πριν και μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου θα αυξήσει τους κινδύνους για την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των τραπεζών.

Παράλληλα, ο Fitch υποστηρίζει πως οι πιθανές πιέσεις στη ρευστότητα θα είναι διαχειρίσιμες, όμως όπως λέει σε κάθε περίπτωση η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα είναι αρνητική  για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον  διεθνή Οίκο οι εκροές καταθέσεων από τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχονται στο 2% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος. Οι αναλήψεις θα συνεχιστούν κατά τις ημέρες κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως οι εκροές δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (στο 9,3% των ιδιωτικών καταθέσεων), όταν ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα και η κυβέρνηση είχε μόλις αναδιαρθρώσει το χρέος.

Πάντως, η εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου θα ασκήσει πιέσεις και στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και σύμφωνα με την Fitch οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει μαξιλάρια ρευστότητας και έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, που θα τους επιτρέψει να αντέξουν σημαντικές πιέσεις.

Η Fitch εκτιμά πως οι περισσότερες από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν στοιχεία ενεργητικού που είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν εκροές αντίστοιχες με αυτές του 2012. Σε προληπτική βάση, οι τράπεζες έχουν επιπλέον υποβάλλει αίτημα να ενταχθούν στον ELA.

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση αν ο πολιτικός κίνδυνος παραμείνει υψηλός. Η πρόσβαση των τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ εξαρτάται από την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης και μπορεί να είναι περισσότερο εξαρτημένες από αυτές, καθώς η αγορά repo για τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους τείνουν να αποστρέφονται το ρίσκο.

Μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος και ένα αδιέξοδο ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα, θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα και το ρίσκο για τις τράπεζες. H Fitch τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.


Του Νίκου Ρογκάκου
antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου