Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Reuters: Πώς οι δανειστές έσυραν την Ελλάδα σε εκλογές

Την άκαρπη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι, μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί κομβικό σημείο το Reuters για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Μάλιστα το δημοσίευμα αφήνει υπόνοιες ότι εκείνοι ώθησαν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και σε νέα θύελα στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα, πυροδότησε την οικονομική κρίση το 2009 όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμά της ήταν μεγαλύτερο από όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, στις 26 Νοεμβρίου, πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Επιπλέον, η προοπτική μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί επενδυτές και πιστωτές.

Το Reuters αναφέρει ότι την Κυριακή αναμένεται νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο όπως τονίζεται είναι κατά του προγράμματος διάσωσης γεγονός που ανησυχεί επενδυτές αλλά και πιστωτές.
Το πρακτορείο θυμίζει ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε να βγεί από το Μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα, τόσο το ΔΝΤ όσο και οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν νέεις μειώσεις μισθών και νέα φορολογικά μέτρα.
Και συνεχίζει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε κι άλλα μέτρα λιτότητας αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία».
«Μας έδιναν την αντύπωση πως ό,τι και να κάναμε δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», δηλώνει στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομά του λόγω της μυστικότητας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστώντης.
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μετά την σύνοδο στο Παρίσι ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει!»
Εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του πρακτορείου, η ασυμβίβαστη στάση των δανειστών βασίζονταν σε κάτι που καμία πλευρά δεν ήθελε να παραδεχθεί ανοιχτά: στην αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να βγει αλώβητη από την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.

Για τους πιστωτές, δεν είχε καμία λογική να κηρύξουν επιτυχές το πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7 δισ. ευρώ αν υπήρχε η πιθανότητα να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που έχει κάνει αντιμνημονιακές εξαγγελίες και θα μπορούσε να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την άλλη ο Σαμαράς, σημειώνει το Reuters, με την αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έμενε άοπλος στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Τον αποδυνάμωνε στα μάτια των ψηφοφόρων και τους οδηγούσε στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έτσι, αποφάσισε να αιφνιδιάσει κατά κάποιο τρόπο, για να εισπράξει όσο πολιτικό κεφάλαιο του είχε απομείνει, φέρνοντας την εκλογή Προέδρου νωρίτερα αλλά κι εκεί έχασε με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Τόσο οι επενδυτές, όσο και οι δανειστές της Ελλάδας φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει πολλές απο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει πιο αδύναμη και τελικά ίσως να την οδηγήσει έξω από την ζώνη του ευρώ.

«Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ικανοποιήσουν σε καμία περίπτωση τους δανειστές», εκτιμά η Μπλάνκα Κολενικόβα αναλύτρια στο IHS Global. Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι οποίοι αποκλείεται να το δουν με καλό μάτι».




imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου