Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε στο Πρωτοχώρι Κοζάνης -video

Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης αναβίωσε την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, το έθιμο των Μωμόγερων, με την νεολαία του χωριού να διατηρηρεί και να ζωντανεύει, όλο και περισσότερο, τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό χαρακτήρα, αυτού του εθίμου.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο Πρωτοχώρι Κοζάνης αναβιώνουμε σήμερα το έθιμο των Μωμόγερων. Με όλη την νεολαία του χωριού να ακολουθεί δυναμικά με κέφι, χορό και τσίπουρο. Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο υγεία, αγάπη,ειρήνη στα σπίτια τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου.

Η ιστορικός Έφη Κατσόγιανου Τρινταφύλλου, μας καλωσόρισε στην τοπική κοινότητα Πρωτοχωρίου, «Σήμερα αναβιώνουμε το πανάρχαιο δρώμενο των Μωμόγερων. Ένα δρώμενο που από ότι βλέπετε είναι ζωντανό και κρατάει ζωντανή όχι μόνο την παράδοσή μας, αλλά και τη φλόγα που τυλίξαμε τις αξίες που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας. Έχει δημιουργηθεί πριν το αρχαίο αττικό δράμα και έχει φτάσει σήμερα μετά την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στα χωριά της Κοζάνης», η οποία μας εξήγησε και ανέφερε την ιστορική εξέλιξη-διαδρομή του δρώμενου αυτού, στην εκπομπή του veto91fm «Nότες Παράδοσης» .

Η ολοκληρωμένη μορφή του δρώμενου αποτελείται από τον Κορυφαίο ( Μωμόγερο), τη χορευτική ομάδα ( ορχείται και άδει ), τη θεατρική ομάδα (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τους μουσικούς λύρα, αγγείο.

Οι Μωμόγεροι επισκέπτονται τις πλατείες τις αυλές και τα σπίτια χορεύοντας. Στην αυλή του κάθε σπιτιού τους περιμένει στρωμένο τραπέζι με πλούσια εδέσματα, τσίπουρο και παραδοσιακά γλυκά.

Ο ταμίας του θιάσου εύχεται σ΄ όλα τα μέλη της οικογένειας «Υίαν και ευλογίαν και καληχρονίαν και αρνικά παιδία και θελκά μουσκάρια».Τότε ένα μέλος της οικογένειας προσφέρει χρήματα στο ταμείο των Μωμόερων. Μετά τη χορευτική επίδειξη ακολουθεί χορός κατά παραγγελία του σπιτονοικοκύρη, όπου συμμετέχουν όλοι οι Μωμόεροι , οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι του κάθε χωριού και οι επισκέπτες που ήρθαν να παρακολουθήσουν το δρώμενο αυτό.



Κατά τη διάρκεια του χορού, ενώ όλοι πίνουν τσίπουρο και γεύονται τα εδέσματα, κάποιος θεατής κλέβει τη μία νύφη και κρύβεται μαζί της. Συνήθως κατ΄ εντολή του αρχηγού τρέχουν προς αναζήτησή τους και με τη βοήθεια του διαβόλου ή άλλων μελών του θιάσου, δεν αργούν να τους ανακαλύψουν.
Στη συνέχεια ο γιατρός, εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει τη σεξουαλική της κακοποίηση. Το πρόστιμο είναι ανάλογο της οικονομικής κατάστασης του απαγωγέα και ορίζεται από τον -τσανταρμά -λαϊκό δικαστή, που έχει ήδη συνωμοτήσει.
Η εξέταση της νύφης, που προσποιείται την ατιμασμένη, είναι μία από τις πιο κωμικές σκηνές του δρώμενου και παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από το παρευρισκόμενο πλήθος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ο θίασος εντοπίσει θεατή με οικονομική άνεση ή ξένο, τον υποδεικνύει στη νύφη, η οποία (άντρας ων ) τον απαγάγει κρατώντας τον στους ώμους της. Αυτό είναι ένα νεότερο στοιχείο, που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως και πολλά άλλα, ανάλογα με τη φαντασία, την εφευρετικότητα και τη διάθεση του θιάσου.

Το δρώμενο των Μωμόγερων αναβιώνει κάθε χρόνο στα χωριά Τετραλόφου, Αγίου Δημητρίου ,Ρυακίου, Σκήτης , Αλωνάκια και Πρωτοχώρι.



Ρεπορτάζ: Μερόπη Βαχτσεβάνου
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου