Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δεν συναινεί η Περιφέρεια στη διάνοιξη του δασικού δρόμου για το Καταφύγι - Στόχος να δοθεί στην κυκλοφορία εντός 6μηνου ο ασφάλτινος δρόμος


ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Δεν συναινεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον δήμο Σερβίων - Βελβεντού για τη διάνοιξη ενός δασικού δρόμου για ευκολότερη πρόσβαση από το Βελβεντό στο Καταφύγι, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διάνοιξη του δρόμου από την Αγία Κυριακή προς το Καταφύγι, δρόμο για την οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια μέσω Ε.Ε. αλλά λόγω κατολισθήσεων παραμένει κλειστός και δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αντιπεριφέρεια Κοζάνης, στόχος είναι ο δρόμος Βελβεντού - Καταφυγίου μέσω Αγ. Κυριακής να παραδοθεί εντός εξαμήνου, ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία της περιοχής με τον ορεινό όγκο του Καταφυγίου, ώστε σε δεύτερο επίπεδο να υπάρξουν και οι πιθανότητες τουριστικής ανάπτυξης.

Στην πολύωρη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΠΕ Κοζάνης παρουσία του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, του Δημάρχου Σερβίων Βελβεντού Αθανάσιου Κοσματόπουλου, του Προέδρου της Κοινότητας Καταφυγίου Γιάννη Τζέλλα, του πρώην Δημάρχου Σερβίων- Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλου, του Δ/ντη Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κοζάνης Κώστα Γρίβα και υπηρεσιακών παραγόντων, παραβρέθηκαν και δημότες του Καταφυγίου. Τόσο οι δημότες της περιοχής όσο και ο πρόεδρος του Καταφυγίου τόνισαν πως είναι ανάγκη να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος μέσω Αγ. Κυριακής ο οποίος τώρα είναι κλειστός, διαχωρίζοντας τη θέση τους από το δήμαρχο, λέγοντας πως υπερβάλει ως προς την έκταση της ζημιάς του δρόμου από τον οποίο τώρα διέρχονται αναγκαστικά οι κάτοικοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα προέκυψε μετά από τις ...εμπρηστικές δηλώσεις του Δημάρχου Σερβίων- Βελβεντού Σ. Κοσματόπουλου, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε επιτεθεί φραστικά στον Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Γρίβα, για την απόρριψη μελέτης για την κατασκευή του σύντομου δρόμου από το Σκεπασμένο προς το Καταφύγι. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια, υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες, ενώ τονίστηκε ότι ο φάκελος που παρέδωσε ο κ. Κοσματόπουλος και ο δήμος, ήταν ελλιπής, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura , ενώ έλλειπαν και οι μελέτες. Ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι θα παραιτηθεί αν δεν ληφθεί πολιτική απόφαση για την κατασκευή του σύντομου δρόμου, γιατί όπως τόνισε προέχει η υγεία των κατοίκων και η φύλαξη της περιοχής από κινδύνους πυρκαγιάς, κατηγορώντας μάλιστα για πολιτικούς παράγοντες που δεν επιτρέπουν την κατασκευή του δρόμου.

"Να φτιαχτεί ο ασφάλτινος δρόμος"

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη πως εντός έξι μηνών θα ολοκληρωθεί ο πολύπαθος δρόμος Βελβεντού - Καταφυγίου μέσω Αγ. Κυριακής, που τώρα έχει κατολισθήσεις, ενώ επισημάνθηκε στο δήμαρχο αν επιθυμεί να εντάξει το έργο να υλοποιήσει τις μελέτες, να πάρει έγκριση από το δημαρχείο κ.λπ., μιας και αφορά δάσος. Τόσο  πρόεδρος της κοινότητας, όσο και κάτοικοι αλλά και ο πρώην δήμαρχος τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα ο δρόμος ο βασικός και μετά να διερευνηθεί αν μπορεί να γίνει το έργο που αναφέρει η δημοτική αρχή, για το οποίο επισημάνθηκε ότι απαιτείται χρόνος (πολλά χρόνια για να βγουν οι εγκρίσεις) καθώς και χρήμα (άνω του 1.5 εκ. ευρώ), γεγονός το οποίο ο κ. Κοσματόπουλος το αρνείται. Ο κ. Γρίβας διευθυντής τεχνικών έργων της περιφέρειας απάντησε στον κ. Κοσματόπουλο για τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσε, ενώ τον γενικό διευθυντή προασπίστηκε στην τοποθέτησή του και ο κ. Πλακεντάς, κάνοντας μάλιστα λόγο για "λαϊκισμό" από πλευράς του δημάρχου Σερβίων - Βελβεντού. Επίσης, ο κ. Γρίβας τόνισε πως για την οδική σύνδεση της περιοχής έχουν ήδη δαπανηθεί περί τα 7΄5 εκ. ευρώ και προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του έργου μέσω Αγίας Κυριακής και όχι να γίνει ένας δρόμος μέσα σε δάσος, χωρίς μελέτες και προδιαγραφές. Επίσης, τόνισε πως οι μηχανικοί της περιφέρειας είναι επαγγελματίες και όχι "αεριτζήδες", αφήνοντας αιχμές για τις προσωπικές επιθέσεις του δημάρχου στο πρόσωπο του ιδίου και της επιτροπής που του "έκοψαν" τη μελέτη.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης: "Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα, έτσι ώστε να προστατεύονται πρωτίστως οι αποφάσεις και θα γίνει το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη έχω δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες, με όποιο κόστος, το έργο να "τρέξει" διότι είναι προσβολή να έχουμε ένα τέτοιο ορεινό οικισμό και να μπορεί να προσεγγιστεί. Η πρόταση του κ. Κοσματόπουλου σκοντάφτει σε πολλά σημεία στη νομιμότητα, είναι μια περιοχή Natura". Ο περιφερειάρχης επεσήμανε στο δήμαρχο πως η κατασκευή του δασικού δρόμου δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί τότε όλοι θα "μπουν φυλακή", λέγοντας πως διαφωνεί μαζί του γιατίθέλει να τον προστατέψει.

Από την πλευρά του ο κ. Κοσματόπουλος σημείωσε πως ο δρόμος για Καταφύγι δεν είναι προσβάσιμος, σημείωσε πως η κατασκευή του σύντομου δρόμου στον οποίο αυτός αναφέρεται υπολείπεται κατά 4.5 χιλιόμετρα για την ολοκλήρωσή του (σύνολο 12 χιλιομέτρων), με άνετη πρόσβαση στο Καταφύγι, ενώ τόνισε την επικινδυνότητα που υπάρχει για περίπτωση πυρκαγιάς ή ασθένειας.

«Θα περίμενα ο Δήμαρχος να απειλήσει με παραίτηση αν δεν φτιαχτεί ο ασφάλτινος δρόμος και όχι για τον δασικό. Ο υπάρχων δρόμος έχει όντως προβλήματα, αλλά μπορούν να επιδιορθωθούν αν πέσει τσιμέντο σε μερικά σημεία για να γίνει βατός», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Καταφυγίου κ. Τζέλλας, μιλώντας ως εκπρόσωπος των 1500 κατοίκων που μετακινούνται στην περιοχή κυρίως το καλοκαίρι.


Απάντηση του διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κοζάνης 
στο Δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού για το δρόμο του Καταφυγίου

"Aπαντώντας στο Δήμαρχο Σερβίων- Βελβεντού Αθανάσιο Κοσματόπουλο, ο οποίος μέσω του ηλεκτρονικού και όχι μόνο τύπου εξύβρισε σκαιότατα τον πρόεδρο του Τεχνικού Συμβουλίου της ΠΕ Κοζάνης, με ακατονόμαστες εκφράσεις, έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:

Α. Η επιτροπή (Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων ΠΕ Κοζάνης) είναι ένα όργανο θεσμοθετημένο σύμφωνα με το Ν.3463/06 «κύρωση του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», Π.Δ. 30/96 (ΦΕΚ 21Α΄) «αποφαινόμενα και γνωμοδοτούντα όργανα» ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, σε εφαρμογή του Ν.3316/05 (ΦΕΚ 42Α΄), Π.Δ. 7/13 το οποίο γνωμοδοτεί επί θεμάτων, μελετών και κατασκευών Δημοσίων Έργων.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν, ως πρόεδρος, ο εκάστοτε Δ/ντής Τ.Ε. της Π.Ε Κοζάνης και μέλη εκπρόσωπος της Δ/νσης Διοίκησης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης, εκπρόσωπος ΠΕΣΕΔΕ, εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ο εκάστοτε Πρ/νος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχ/σμου Περιφέρεις Δυτ.Μακεδονίας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Β. Στις 16 Ιανουαρίου 2015 εισήχθη στη Επιτροπή του Τεχνικού Συμβουλίου εισήγηση του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, με θέμα τη γνωμοδότηση σχετικά με την μελέτη διάνοιξης δρόμου από Βελβεντό προς Καταφύγι.

Σύμφωνα με το Ν.3316/05 που αφορά τις αναθέσεις μελετών θα πρέπει:

1.-Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να συντάξει φάκελο έργου, σύμφωνα με το αρθρο 4 παρ.1 του Ν.3316/05, όπου περιλαμβάνεται εκτός των άλλων και η τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου, ο οποίος θα πρέπει να είναι εγκεκριμένος από το αρμόδιο όργανο του Δήμου.

2.- Στο φάκελο του έργου, σύμφωνα με την παρ.1δ του άρθρου 4 του Ν.3316/05, για το συγκεκριμένο είδος έργου , πρέπει να περιλαμβάνονται οι κάτωθι μελέτες:

α) μελέτη οδοποιίας

β) τοπογραφικές αποτυπώσεις – κτηματολόγιο

γ) μελέτη τεχνικών έργων

δ) μελέτη σήμανσης και ασφάλισης

ε) υδρολογική μελέτη

στ)γεωλογική μελέτη

ζ) σύνταξη τευχών δημοπράτησης

η) περιβαλλοντική μελέτη, κοστολογημένες σύμφωνα με τον κανονισμό αμοιβών του Ν.3316/05, καθώς επίσης και προεκτίμησης προϋπολογισμού του έργου.

3.- Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την κατασκευή ενός δασικού δρόμου σε περιοχή αρμοδιότητας Δασικής Υπηρεσίας, απαιτείται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του φορέα εκτέλεσης του έργου και ανάλογα με το ύψος προϋπολογισμού του έργου, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είτε με το ΥΠΕΚΑ.

Εσείς κ. Δήμαρχε, ποια από τα παραπάνω έγγραφα, που απαιτούνται προσκομίσατε στην επιτροπή, για να έχει συνολική εικόνα για την λήψη απόφασης; Κανένα

Παρόλα αυτά η επιτροπή συνεδρίασε. Έκανε δεκτή προς συζήτηση την εισήγηση του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για επίσπευση των διαδικασιών και εξυπηρέτησή σας. Μετά από διαλογική συζήτηση δυο μέλη της επιτροπής, ένας εκ των οποίων ο υποφαινόμενος, είχαμε αρνητική άποψη διότι:

1) Τα πάσης φύσεως έργα θα πρέπει να εντάσσονται με βασικές κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από τις μελέτες Γενικού Σχεδιασμού στο πλαίσια των αναγκών του ΟΑ. (Επιχειρησιακό σχέδιο). Έτσι αποφεύγονται άσκοπες επικαλύψεις, υπερσχεδιασμού επιμέρους τεχνικών έργων, ενώ συγχρόνως εξασφαλίζονται η συμπληρωματικότητα και η εξυπηρέτησή τους.

Η Π.Ε. Κοζάνης α) έχει δημοπρατήσει το 2006 το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ   ΧΑΡΑΞΗΣ ΟΔΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟ – ΚΑΤΑΦΥΓΙ μήκους 19 χλμ. προϋπολογισμού: 4.322,438,00 (2.903.000,00 Α΄φάση + 1.419.438,00 Β΄φάση)», β) λόγω κατολίσθησης στη Χ.Θ. 16+000 δημοπρατήθηκε το έργo: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ-ΚΑΤΑΦΥΓΙ», το 2014 προϋπολογισμού: 2.480.000,00 €, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, γ) λόγω της κατολίσθησης το 2010 δημοπρατήθηκε το έργο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ–ΚΑΤΑΦΥΓΙ» μήκους 15 χλμ. προϋπολογισμού: 500.000,00 €. Με άλλα λόγια για τον οικισμό Καταφυγίου δημοπράτησε έργα ύψους 7.302,438,00 €. Επομένως προκειμένου τα δυο μέλη να γνωμοδοτήσουν θετικά, ζήτησε να κατατεθεί μελέτη κόστους- οφέλους του έργου (μελέτη σκοπιμότητας του έργου).

2)Η εισήγηση του Προϊσταμένου κ. Θεοδωρίδη Εμμανουήλ της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού διευκρινίζει τον τρόπο ανάθεσης της μελέτης με το άρθρου 10 § στ του Ν.3316/05 δηλαδή «όταν συντρέχει επείγουσα περίπτωση για την ανάθεση της μελέτης ………» δασικής οδού Β΄ κατηγορίας για την σύνδεση Βελβεντό – Καταφύγι».

Η άποψη μας είναι ότι δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητο και δεν υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη που οφείλεται σε γεγονότα απρόβλεπτα, διότι η Π.Ε. Κοζάνης έχει παρέμβει και σήμερα υπάρχει πρόσβαση από τον δρόμο Αγία Κυριακή – Καταφύγι. Επίσης στο άρθρο 10 ρυθμίζεται η εξαιρετική περίπτωση της ανάθεσης με διαπραγμάτευση, με ανάλογο σεβασμό των διατάξεων των κοινοτικών οδηγιών 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ, βάσει των οποίων οι σχετικές δυνατότητες του νόμου θα πρέπει να ερμηνεύονται στενά.

Όπως φαίνεται και στο πρακτικό 3/2015, το οποίο έχετε λάβει, η άποψή μας αυτή μειοψήφησε. Η πλειοψηφία, όμως, εισηγήθηκε την υποβολή εκ νέου, προσκομίζοντας επιπρόσθετα στοιχεία.

Μετά τα παραπάνω, από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχω «βαρεμένο μυαλό» και η προσωπική μου διαδρομή δεν σας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να αποφαίνεσθε με υβριστικούς όρους ερήμην μου σε συνεδριάσεις θεσμικών οργάνων.

Επειδή δε γνωρίζετε ούτε διαδικασίες ούτε νόμους που διέπουν την κατασκευή και μελέτη Δημοσίων Έργων, καλό θα είναι προτού μιλήσετε και εκφέρετε δημόσιο λόγο, να συμβουλεύεστε ανθρώπους οι οποίο γνωρίζουν, διότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας με στοιχεία επικινδυνότητας.

Διερωτώμαι, επί πλέον, γιατί τόση πρεμούρα για την κατασκευή αυτή του δρόμου και ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που εμποδίζουν την κατασκευή αυτού του δρόμου; Μήπως εννοείτε ότι η επιτροπή του Τεχνικού Συμβουλίου εντάσσεται μέσα στα συμφέροντα αυτά και αντιστρατεύεται το έργο σας;

Τέλος, σας γνωρίζω ότι στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί από κανένα πολιτικό πρόσωπο ουδεμία παρέμβαση, διότι δεν συνάδει ούτε με το ήθος ούτε και με την αξιοπρέπειά μου.

Θα ήταν άδικο, όμως, να προσάπτετε υπονοούμενα στους κ. Καρυπίδη και Πλακεντά για παρεμβάσεις των σε αποφάσεις και συνεδριάσεις θεσμοθετημένων οργάνων.


Με τιμή

Ο Δ/ντης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Κοζάνης

Κωνσταντίνος Γρίβας

ΠΕ Πολιτικός Μηχανικός με Β΄ βαθμό"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου