Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Πόσες ψήφους πήρε και ποιοι απουσίασαν

Έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμως ο Προκόπης Παυλόπουλος. Πόσες ψήφους πήρε και ποιοι απουσίασαν;

Με 233 ψήφους υπέρ εξελέγη από το σώμα της Βουλής, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ο υποψήφιος, ο οποίος είχε προταθεί από το Ποτάμι και υποστηρίχτηκε και από το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Από τη Βουλή απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξήγησε με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου.

Την απόφαση να απέχει από τη σημερινή ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου μην καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο επειδή δεν τον θεωρεί ως τον καταλληλότερο για τη θέση, γνωστοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

“Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω”, αναφέρει χαρακτηριστικά στη γραπτή του ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτοντας ταυτόχρονα τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν έχει πειστεί πως ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι κατάλληλος για την Προεδρία.

“Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα”, δήλωσε.

Παράλληλα απουσίαζαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης που είναι ασθενής, η Ιωάννα Γαϊτάνη που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου, ο Αλέκος Κοντός που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο Σάββας Αναστασιάδης που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, δηλαδή στις 13 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου