Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εμπλοκή με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βέτο Λαφαζάνη - Τα ονόματα

Θρίλερ και σοβαρή εμπλοκή χθες με την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, ενώ φέρεται ακόμα και να είχε τηλεφωνηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ είχε καλέσει τις κάμερες της ΝΕΡΙΤ στο Μαξίμου, κάτω από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ανέβαλε την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία.

Σε δήλωσή του αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενημέρωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Ψηφοφορία που απαιτεί για την εκλογή Προέδρου 180 ψήφους, ενώ αν δεν επιτευχθεί η συγκεκριμένη πλειοψηφία, στην επόμενη ψηφοφορία απαιτούνται μόλις 151.

Οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του Επιτρόπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν μεγάλες, γεγονός που έφερε άρον-άρον τον Παναγιώτη Λαφαζάνη-επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας-στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βουλευτές απειλούν παρασκηνιακά ακόμα και με μη υπερψήφιση, αν υποψήφιος είναι ο Δημ. Αβραμόπουλος. Ήδη, χθες, η Realnews είχε αποκαλύψει πως αντιδράσεις υπήρχαν, μεταξύ άλλων, από τους βουλευτές Αλέκο Τριανταφυλλίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρη Κοδέλα, Ραχήλ Μακρή, αλλά και από τον Κώστα Ζουράρι των ΑΝΕΛΛ. Διαφωνίες εκφράζουν ακόμα-σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της “R” –και ο Μανόλης Γλέζος με τον Αλέξη Μητρόπουλο, καθώς και όλες σχεδόν οι συνιστώσες του κόμματος-που επισήμως έχουν διαλυθεί, αλλά στο παρασκήνιο… ζουν και βασιλεύουν!

Νωρίτερα, το θέμα Αβραμόπουλου ετέθη από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, που είχε πάει να ενημερώσει το ανώτατο κομματικό όργανο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Ποιος το είπε αυτό, δεν γνωρίζω να υπάρχει απόφαση» φέρεται να είπε ο Ν. Παππάς, ενώ και ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.



Μόνο… Παυλόπουλο!

Ο Παν. Λαφαζάνης επιθυμεί πρόσωπο με αριστερό πρόσημο, που να μην έχει ψηφίσει Μνημόνια. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θέτει βέτο, ενώ αν είναι να επιλεγεί πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς θα έβλεπε θετικά τον Προκόπη Παυλόπουλο.


Ο Καμμένος προτείνει Ντόρα

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα, που τον επισκέφθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Π. Καμμένος, μάλιστα, θεωρεί πως η πρώην υπουργός διαθέτει ισχυρές πιθανότητες να είναι υποψήφια.


Χτύπημα στο προφίλ της κυβέρνησης

Οι εξελίξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν ασφαλώς χτύπημα στο προφίλ της κυβέρνησης. Αναδεικνύουν και πάλι τον Παν. Λαφαζάνη σε βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων, όπως έγινε και με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ ίσως φανερώνει αν και πόσο είναι στέρεη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ.

Ζητούμενο δε είναι, εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εάν η κυβέρνηση θα έχει διαρροές στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


Άλλα ονόματα

Ο Δημ. Αβραμόπουλος, κάτω από τις αντιδράσεις, χάνει δυναμική - αν δεν αποσύρεται κιόλας - από την κούρσα της Προεδρίας, ενώ από το χώρο της κεντροδεξιάς, δίπλα στο όνομα του Πρ. Παυλόπουλου προστέθηκε και αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη. Η “R” είχε αποκαλύψει από χθες και τα ονόματα της Ιωάννας Καρυστιάνη, του Παντελή Βούλγαρη και του Μανόλη Δρεττάκη…



Real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου