Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό

«Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο γερμανικό περιοδικό Stern.
Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό» και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας, ενώ αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ, την χαρακτηρίζει «πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού», προσθέτοντας πως «οι πόρτες είναι ανοικτές» για μια επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο του περιοδικού:

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ.

Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ.

Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της Ελληνίδας θεάς Νίκης. «Αυτό θα φύγει», λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. Έχουν διατεθεί 45 λεπτά για την συνάντησή μας. Ωστόσο μιάμιση ώρα μετά βρισκόμαστε βυθισμένοι στην συζήτηση.

Stern: Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών;

Α. Τσίπρας: Οι συζητήσεις μου μαζί της ήταν πολύ σύντομες για να μπορώ να πω. Αλλά την βρήκα πολύ ευγενική και όχι τόσο αυστηρή όσο μας είχε κάνει να πιστεύουμε ο Τύπος. Την θεωρώ μια πραγματίστρια αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα.


Stern: Θα έπρεπε να στείλετε μια πρόσκληση στην κυρία Μέρκελ.

Α. Τσίπρας: Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για την φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές.

Stern: Αλήθεια, κοιμάστε καλά από τότε που γίνατε Πρωθυπουργός;

Α. Τσίπρας: Όχι ιδιαίτερα καλά, τις τελευταίες νύχτες. Και επιπλέον κόλλησα και ένα κρυολόγημα από τα παιδιά μου.

Stern: Η κυβέρνησή σας βρέθηκε σαρωτικά στην κυβέρνηση με την ταχύτητα ενός πραξικοπήματος. Ο συνασπισμός με τον Πάνο Καμμένο, αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχηματίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες. Ήταν όλα προσυμφωνημένα;

Α. Τσίπρας: Όχι, οι διαπραγματεύσεις ήταν απλές. Ο κ. Καμμένος δεν έθεσε όρους. Αναγνώρισε ότι μας έλειπαν δύο έδρες για την πλειοψηφία και μπήκε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει την θέληση του λαού: ένα τέλος στην λιτότητα.

Stern: Ο Καμμένος θεωρείται δεξιός λαϊκιστής. Υποστηρίζει χαμηλούς φόρους για τις επιχειρήσεις και θα προτιμούσε να διώξει όλους τους μετανάστες στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία. Αυτό ακούγεται πολύ σαν προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας: Και βέβαια έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω.

Stern: Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τους φίλους ή τους συγγενείς σας;

Α. Τσίπρας: Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου. Τα αδέλφια μου είναι πολιτικοί μηχανικοί, αλλά τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο πηγαίνουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι 'στα σχοινιά' επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση.


Stern: Δώσατε πολλές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους σας: δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί θα αποκαθίσταντο και ο κατώτατος μισθός θα ανέβαινε στα 751 ευρώ. Θέλετε να πληρώσετε δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και να παρέχετε ελεύθερη μετακίνηση στους άνεργους και επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

Α. Τσίπρας: Είναι απλώς μια ανθρώπινη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ανεξαρτήτως του εάν κάποιος έχει αριστερές ή δεξιές πολιτικές απόψεις. Αυτό είπα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την Ελλάδα με άλλες χώρες που περνούν κρίση. Οι πολίτες μας χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα. Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε.

Stern: Το πρόγραμμά σας για κοινωνικές παροχές θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού θα βρείτε τόσα λεφτά;

Α. Τσίπρας: Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Αντ' αυτών, θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν την συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν - παρανόμως. Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε.


Stern: Πόσο χρόνο;

Α. Τσίπρας: Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις.


Stern: Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες.

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει λόγος να μας φοβάται κανείς αν συμμορφώνεται με τον νόμο. Δεν τρέφουμε εκδικητικά αισθήματα. Αλλά είναι απαράδεκτο ένας αυτοαπασχολούμενος να αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα μικρό δάνειο, ενώ άλλοι, που οφείλουν εκατομμύρια στις τράπεζες, να παίρνουν συνεχώς φθηνά δάνεια. Και αυτό επειδή έχουν επαφές με πολιτικούς και ελέγχουν τα ΜΜΕ. Αλλά αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας.


Stern: Τι θα γίνει εάν αποτύχετε να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας;

Α. Τσίπρας: Κανένας Έλληνας δεν περιμένει να έχω μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009. Οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας και περιμένουν δικαιοσύνη. Όποιος συνέχισε το πάρτι κατά την διάρκεια της κρίσης τώρα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Εμείς θα το φροντίσουμε. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουμε υπουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Είναι πρώην εισαγγελέας, ο οποίος ασχολήθηκε επιτυχώς με την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος. Με την βοήθειά του περιμένουμε να βρούμε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.



agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου