Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αφρικανική σκόνη σκέπαζει τα πάντα: Συμβουλές και πρόγνωση καιρού

Σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού εξαιτίας των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, προέβη το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία. Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό. Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, επειδή η έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα θα συνεχισθεί, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα κυμανθούν και σήμερα, Κυριακή 01.02.2015, σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα υποδέχτηκε η χώρα τον Φεβρουάριο. Ο ήλιος προσπαθεί να ξεπροβάλλει, ωστόσο η αφρικανική σκόνη, έχει καλύψει τα πάντα και έχει περιορίσει κατά πολύ την ορατότητα.

Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης φαίνεται πως ευνοήθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες, ενώ σταδιακή και μικρή εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε από το μεσημέρι της Κυριακής.

Πάντως από αύριο το μεσημέρι αναμένεται να διαλυθεί το πέπλο της σκόνης στην Αττική, ωστόσο θα παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Τρίτη. Επίσης, αναμένεται πρόσκαιρη πτώση της έντασης των ανέμων την Τρίτη, αν και δεν θα εξασθενήσουν ουσιαστικά, καθώς την Τετάρτη αναμένεται οι ισχυροί νοτιάδες να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι εξασθένηση των φαινομένων. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς από το βράδυ.
Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και από το βράδυ και στις νοτιότερες περιοχές.
Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη έως 23 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: νότιοι 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις. Το βράδυ θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι σταδιακή βελτίωση.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου


Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να ακυρωθούν πτήσεις προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την Κρατική Αεροπορική Αρχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ακυρώσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο και το δρομολόγιο της επιστροφής δεν θα πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου