Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πράσινο φως για την Πτολεμαΐδα 5 αλλά και διαπραγμάτευση του οικονομικού τιμήματος από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη

Τάχθηκε υπερ της επαναλειτουργίας της μονάδας 3 του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, της παράτασης ζωής των μονάδων και κατά των εργολαβιών
Στην ανακοίνωση πως τις προηγούμενες μέρες υπέγραψε τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαίδας 5, προχώρησε από την Κοζάνη ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται στην περιοχή για διήμερη περιοδεία.

Oπως είπε η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις την κατασκευή της Μονάδας 5 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, υπογραμμίζοντας ότι η νέα μονάδα θα είναι αντιρυπογόνα και θα βοηθήσει θετικά την ενεργειακή προοπτική της χώρας, πρόσθεσε όμως πως θα γίνουν διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το τίμημα της κατασκευής.
Σημείωσε επίσης πως  θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της μονάδας και να αρχίσει η λειτουργία της.

Ο κ. Λαφαζάνης, που συνοδεύοταν από τους 3 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου και Μίμης Δημητριάδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δ/ντη  Βασίλη Τσίγκα. Μάλιστα ο κ. Τσίγκας του ανέφερε πως είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού στου σταθμού μετά το 1990 και τον ξενάγησε στα κοντρόλ του σταθμού.

Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων όπου ανέφερε πως η ΔΕΗ “θα συνεχίσει τη λειτουργία της ανασυγκροτημένη, προς όφελος του Ελληνικού λαού, για την ανάπτυξη της χώρας. Η ενέργεια είναι το θεμέλιο της οικονομίας και σε αυτή θα πρέπει να στηρίξουμε την ανορθωτική προσπάθεια της χώρας μας” ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, που να σχετιζεται με τη ΔΕΗ και “έγινε με το αίμα και τις θυσίες του Ελληνικού λαού”.
Αναφερόμενος στο θέμα των εργολαβιών της επιχείρησης ανέφερε πως “δεν είναι δυνατό να υπάρχει εργολαβικό δουλεμπόριο στη ΔΕΗ. Δεν είναι δυνατόν εργασίες, που μπορούν να εκτελεσθούν από τακτικό προσωπικό, να παραδίδονται και να στοιχίζουν ακριβότερα σε εργολάβους” ενώ για τους συνδικαλιστές τόνισε πως  “θα πρέπει να στηριχθεί ο ταξικός συνδικαλισμός” καθώς όπως είπε δεν είναι περιττό βάρος αλλά στηρίζει εργασιακά δικαιώματα, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία.
Σχετικά με τη μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαίδα σημείωσε πως είναι υπέρ της προσπάθειας επαναλειτουργίας της ενώ πρόσθεσε πως στηρίζει την παράταση της ζωής και των υπόλοιπων μονάδων.
Ο κ. Λαφαζάνης αργότερα μετέβη στο ορυχείο του Νοτίου  Πεδίου, όπου είδε από κοντά την εξόρυξη του λιγνίτη, μίλησε στους εργαζομένους ενώ παρακολούθησε και από το παρατηρητήριο 2 εκρήξεις.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη στον ΑΗΣ Πτολεμαίδας, ενώ το απόγευμα μιλά σε εκδήλωση στο Κοβεντάρειο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως “ το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά μια δέσμευση προς τον ελληνικό λαό, η οποία με σκληρές διαπραγματεύσεις θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.
«Δίνουμε μία τιτάνια μάχη, πολλές φορές άνιση, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πλήρως και με συνέπεια το πρόγράμμά μας, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
«Το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας και οι δεσμεύσεις μας δεν ήταν προεκλογικά λόγια, τα οποία ξεχνιούνται μετεκλογικά. Το πρόγραμμά μας είναι μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, η οποία έχει υπογραφεί με αγώνες, με θυσίες, με την παρουσία δεκαετιών στην πολιτική ζωή και γι αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.
Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα αυτά τα μνημονιακά προγράμματα. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, θα κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ο ελληνικός λαός στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα στηρίξει με αγώνες για να περάσουμε απέναντι.
Θα τα καταφέρουμε γιατί αυτό που υποστηρίζουμε δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ακόμα και τον γερμανικό λαό, ο οποίος υφίσταται συνέπειες και αυτός- τηρουμένων, βεβαίως, των αναλογιών.
Δεν είμαστε αποικία, ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν νεοαποικιακά καθεστώτα στον χώρο της Ευρώπης».



xronos-kozanis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου