Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Airbus Α320: Οι ιστορίες που συγκλονίζουν

Πολλές φορές τα αεροπορικά δυστυχήματα τυχαίνουν μιας ψυχρής και λογιστικής αντιμετώπισης με φράσεις «κλισέ» όπως «ένα αεροσκάφος με 142 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα συνετρίβη». Κάπως έτσι ο διεθνής Τύπος περιέγραψε την τελευταία μεγάλη αεροπορική τραγωδία με το Airbus 320 της γερμανικής εταιρίας German wings.

Πίσω όμως από τους απλούς αριθμούς κρύβονται οι μικρές συγκινητικές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία πτήση.

Μια σχολική τάξη, ένα νιόπαντρο ανδρόγυνο, μια μάνα με το γιο της, δυο μουσικοί παγκοσμίου φήμης είναι μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και, όπως είναι φυσικό οι προσωπικές ιστορίες αυτών των επιβατών συγκλονίζουν.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος μετέφερε 150 άτομα -144 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος- και σύμφωνα με την εταιρεία, από τους επιβάτες οι 67 ήταν Γερμανοί, οι 42 Ισπανοί, οι 39 Τούρκοι, ενώ υπήρχε τουλάχιστον ένας Βέλγος. Πιο αναλυτικά, στο αεροπλάνο επέβαιναν 60 γυναίκες, 82 άνδρες και δύο μωρά, τα οποία είχαν ισπανική υπηκοότητα.

Οι μαθητές Λυκείου που γύριζαν στο σπίτι τους

Μεταξύ των θυμάτων είναι 16 μαθητές Λυκείου στην πόλη Χάλτερν στο Ντίσελντορφ και οι δύο καθηγήτριές τους. Τα παιδιά ήταν σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, για μια εβδομάδα, στη Βαρκελώνη και επέστρεφαν στη χώρα τους.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αποκαλύπτει μια συγκλονιστική πτυχή του ταξιδιού και μια λεπτομέρεια που έκρινε την τύχη της σχολικής τάξης και των δυο συνοδών της.

Οι 16 μαθητές και μαθήτριες και οι δυο καθηγητές παραλίγο να χάσουν την πτήση, κερδίζοντας όμως τις ζωές τους, αλλά από μια τραγική σύμπτωση όλοι επιβιβάστηκαν στο μοιραίο Airbus. Μια από τις μαθήτριες ξέχασε το διαβατήριό της στο σπίτι της ισπανικής οικογένειας που τη φιλοξενούσε.

Η κοπέλα δεν είχε μαζί της ούτε ταυτότητα και έτσι η οικογένεια από την Ισπανία, της πήγε το διαβατήριο στο αεροδρόμιο και το αποτέλεσμα ήταν η μοιραία πτήση να καθυστερήσει να απογειωθεί κατά 10 λεπτά.

Το νιόπαντρο ζευγάρι και τα δυο μωρά

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ένα ανδρόγυνο είχε παντρευτεί στην Ισπανία και επέστρεφε στο Ντίσελντορφ, όπου θα έστηνε το νοικοκυριό του. Το ζευγάρι προγραμμάτισε και τελικά ταξίδεψε με τη μοιραία πτήση. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν επίσης δύο μωρά που χάθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο βαρύτονος και η σοπράνο

Η μουσική σκηνή θρηνεί δυο επίλεκτα μέλη της που χάθηκαν με το Airbus. Πρόκειται για τον βαρύτονο Όλεγκ Μπράιαγκ από το Καζακστάν και τη Γερμανίδα μέτζο-σοπράνο Μαρία Ράντνερ, που είχαν μόλις ολοκληρώσει σειρά εμφανίσεων τους στη Βαρκελώνη.

«Χάσαμε έναν εκπληκτικό τραγουδιστή, αλλά και άνθρωπο, Είμαστε συντετριμμένοι», δήλωσε ο διευθυντής της όπερας του Ντίσελντορφ, Κριστόφ Μέιερ, για τον Όλεγκ Μπρίγιακ . Ο Μπρίγιακ μόλις είχε ολοκληρώσει μια σειρά εμφανίσεων στο Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης.

Ο χώρος της Όπερας θρηνεί ωστόσο και άλλη μια απώλεια από την τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους. Η Μαρία Ράντνερ, επίσης τραγουδίστρια της όπερας, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 150 θύματα.

Ταξίδευε μαζί με τον άντρα και το μωρό τους και επέστρεφε από τη Βαρκελώνη όπου μαζί με τον Μπρίγιακ έκαναν περιοδεία. Η Όπερα του Ντίσελντορφ επιβεβαίωσε ότι και οι δύο καλλιτέχνες βρίσκονταν στο μοιραίο Boeing που συνετρίβη στις Άλπεις.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, στην πτήση επέβαιναν μια γιαγιά, η κόρη της και η ανιψιά της από τη Βαρκελώνη. Άλλοι δύο άνθρωποι, από τον ίδιο δήμο, ταξίδευαν στο Ντίσελντορφ για να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκό συνέδριο, ενώ με το Airbus, πετούσε και η Οριέλ Χουνκιέρες, η σύζυγος του Προέδρου του αριστερού αποσχιστικού κόμματος που μάχεται για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε ο θάνατος δύο Αυστραλών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο δύο Κολομβιανών. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον ενός Βέλγου πολίτη. Ένας Δανός και δύο Αργεντινοί ήταν επίσης επί του αεροσκάφους, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη και το Μπουένος Άιρες, Το Μεξικό ερευνά την πιθανή παρουσία δύο πολιτών του επί των επιβατών.

Η τύχη «βουνό» της ποδοσφαιρικής ομάδας

Οι ιστορίες των επιβατών της μοιραίας πτήσης, όμως, έχουν και τη θετική τους πλευρά, δείχνοντας ότι η τύχη πολλές φορές καθορίζει τη ζωή και το θάνατο.

Τύχη βουνό είχε ποδοσφαιρική ομάδα 3ης κατηγορίας της Σουηδίας, η οποία επρόκειτο να μπει στη μοιραία πτήση της German Wings (Lufthansa) που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις.

Η Dalkurd FF, η οποία αγωνίζεται στην 3η κατηγορία της Σουηδίας, ήταν προγραμματισμένο να μπει στην μοιραία πτήση του Airbus Α320 της German Wings (Lufthansa), όμως τα σχέδια των ανθρώπων της ομάδας άλλαξαν την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί η πολύωρη αναμονή στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Η σουηδική ομάδα που βρισκόταν για προετοιμασία στην Βαρκελώνη, επιλέχθηκε να ακολουθήσει διαφορετική σειρά πτήσεων προκειμένου να έχει λιγότερους ενδιάμεσους σταθμούς, πριν από την άφιξη της στη Στοκχόλμη.



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου