Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Φόρος σοκ για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Με συντελεστές φόρου 11% από το πρώτο ευρώ ή 33% εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, κινδυνεύουν να φορολογηθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν μέρος ή το σύνολο των ενοικίων για το 2014.
Αυτό προκύπτει από εφαρμοστική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, με την οποία έρχεται να ερμηνεύσει τα σχετικά άρθρα του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η επίμαχη παράγραφος της εγκυκλίου αναφέρει ότι «το εισόδημα αυτό (σ.σ από ενοίκια) αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την είσπραξή του ή μη, εφόσον έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του και με την προϋπόθεση ότι ο εκμισθωτής αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ.), οπότε χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικά, για το εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται αναδρομικά με βάση νόμο ή δικαστική απόφαση, χρόνος απόκτησης αυτού θεωρείται το φορολογικό έτος στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα».

Μέχρι και το 2013, οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν το φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια μέσω της διαδικασίας εκχώρησής τους στο Δημόσιο. Η διαδικασία αυτή όμως καταργήθηκε από τις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, η εγκύκλιος βασίζεται στις ισχύουσες διατάξεις νόμου. «Αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ

«Διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές φέρνει η σημερινή κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη ρύθμιση της ΠΟΛ.1069/23.3.2015 της γενικής γραμματείας δημοσίας εσόδων (ΓΓΔΕ) Αικατερίνης Σαββαίδου, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για όλα τα μισθώματα του έτους 2014 που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους», αναφέρει σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ.

«Έτσι τιμωρούνται με τον πιο βάναυσο και θηριώδη τρόπο όσοι υπομονετικοί ιδιοκτήτες στήριξαν και εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ενοικιαστές τους, περιμένοντας τους πότε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όμως, τιμωρούνται ταυτόχρονα και οι ενοικιαστές, αφού το Κράτος αφήνει πλέον ως μοναδική διέξοδο από το μαρτύριο αυτό, την κίνηση των διαδικασιών έξωσης εναντίον όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών «να δώσει άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής τους ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014».




real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου