Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μεγάλη γεωμαγνητική καταιγίδα από ισχυρή ηλιακή έκρηξη

Δύο ηλιακές εκρήξεις που έγιναν την Κυριακή, προκάλεσαν μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε την Τρίτη τη γήινη ατμόσφαιρα και θα μπορούσε να διαταράξει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε η αμερικανή Εθνική Υπηρεσία Ωκεάνιας Ατμόσφαιρας (NOAA), επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Κίνδυνοι σε δορυφόρους και δίκτυα ηλεκτροδότησης

Η ηλιακή καταιγίδα «θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στον έλεγχο της παρεχόμενης τάσης και να επηρεάσουν τα συστήματα προστασίας του δικτύου ηλεκτροδότησης» προειδοποίησε η ΝΟΑΑ.

Τα συστήματα μετάδοσης ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας θα μπορούσαν επίσης να διαταραχθούν ενώ βλάβες «διάρκειας πολλών ωρών» υπήρχε κίνδυνος να παρατηρηθούν και στη λειτουργία των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης.

Αυτή η σοβαρή «θύελλα» παρατηρήθηκε στις 15:58 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα στην οποία κατατάσσονται οι ηλιακές εκρήξεις, ανέφερε ο Τόμας Μπέργκερ, ο διευθυντής του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC). Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει από 24 μέχρι 36 ώρες επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα, μέχρι στιγμής, στα δίκτυα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτό.

Βόρειο σέλας ορατό στην Ευρώπη

Ο Μπέργκερ είπε επίσης ότι στις βόρειες ΗΠΑ πριν από την ανατολή του ήλιου παρατηρήθηκε βόρειο σέλας, το οποίο θα είναι ορατό απόψε και από την Ευρώπη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa διαβεβαίωσε ότι από την ηλιακή καταιγίδα δεν καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

"Η ένταση της θύελλας αυτής θα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ώρες, όμως δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο", εξήγησε ο Μπομπ Ρούτλετζ, ο υπεύθυνος προβλέψεων του SWPC στην ίδια συνέντευξη Τύπου.



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου