Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αναμένεται έξαρση των ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο! - Προληπτικές εξετάσεις!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΒΕ

- Τι λέει ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Β. Μακρόπουλος

Ανησυχητικές διαστάσεις θα λάβει στο μέλλον η έξαρση των ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο, για το λόγο αυτό βρίσκεται στην περιοχή μας σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για τους εργαζόμενους που
είχαν έρθει επί χρόνια σε επαφή με τον αμίαντο, λόγω και της
λειτουργίας των ΜΑΒΕ (Μεταλλείων Αμιάντου).

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 700, μπορεί και 1.000 εργαζόμενοι να έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν, από την περιοχή μας, στα ΜΑΒΕ.

Μάλιστα στα γραφεία του Εργατικού κέντρου Ν. Κοζάνης βρέθηκε ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Β. Μακρόπουλος, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η, για τις προληπτικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν το επόμενο διάστημα των εκτεθειμένων σε ίνες Αμιάντου. Η συγκεκριμένη ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο « Παρέμβαση για πολύ πρώιμη διάγνωση μεσοθηλιώματος σε ομάδες πληθυσμού με έκθεση σε ίνες Αμιάντου με τη χρήση καινοτόμων μοριακών δεικτών» του Ε.Π « Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας τόνισε πως οι προληπτικές αλλά απαραίτητες για την υγεία των πρώην εργαζομένων, ιατρικές εξετάσεις θα γίνουν στα τέλη Μαρτίου σε Κοζάνη, Καμβούνια, Σέρβια, πιθανόν και σε χώρο της ΔΕΗ και κάλεσε όλους τους εργαζομένους που στο παρελθόν έχουν εργαστεί είτε στα ΜΑΒΕ είτε οπουδήποτε αλλού και έχουν έρθει σε επαφή με αμίαντο, να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο που υπάρχει διαθέσιμο, αφού πρώτα έρθουν σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο.


"Σύμφωνα με πολλές μελέτες η έκθεση σε ίνες αμιάντου προκαλεί μετά από τριάντα - τριάντα πέντε χρόνων σοβαρές ασθένειες.
 Το 2005 απαγορεύτηκε η χρήση και η εμπορία αμιάντου. Ωστόσο ο αμίαντος είχε πάρα πολλές εφαρμογές, περισσότερες από 2.500, αφού χρησιμοποιούνταν από τα φρένα στα φορτηγά, στα ηλεκτρικά σίδερα, στις μονώσεις, μέχρι και στις σόλες παπουτσιών! Τότε δεν ήταν γνωστό ότι ο αμίαντος ήταν ιδιαίτερα τοξικός για την πνεύμονα", τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Β. Μαρκόπουλος.
 "Εμείς κάνουμε αυτό που γίνεται ήδη σε άλλες χώρες, για αυτό κάνουμε το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων εργαζομένων. Η παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων είναι υποχρέωση, βάση κοινοτικής οδηγίας. Μέχρι πρόσφατα γινόταν με ακτινογραφία, ή αξονική τομογραφία, η οποία αποδείχθηκε μη αποτελεσματική. Πλέον με εξετάσεις δεικτών αίματος, μέσω της μοριακής επιστήμης, μετρούμε δείκτες του αίματος, οι οποίοι μας βοηθούμε να δούμε έγκαιρα τις αλλοιώσεις αυτές ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αφεθούν στην τύχη τους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι επιστήμονες εστιάζουν στις παθήσεις που μπορούν να προκληθούν από έκθεση σε ίνες αμιάντου, ώστε μέσω των εξετάσεων να εντοπίζουν το πρόβλημα και να σωθούν ζωές. Η εφαρμογή των μοριακών δεικτών περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων εξετάσεων που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε ανησυχητικός ως προς τις διαστάσεις που θα λάβει στο άμεσο μέλλον η έξαρση των ασθενειών αυτών, λέγοντας πως "Αναμένουμε μια έκρηξη των ασθενειών, επειδή φτάνουν τα χρόνια μετά από την έκθεση πολλών χρόνων στον αμίαντο".

Αξίζει να σημειωθεί πως βάση του ερωτηματολογίου στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, θα γίνει μια επιλογή αυτών που θα εξεταστούν, μιας και θα προτιμηθούν όσοι έχουν περισσότερα χρόνια έκθεσης στον αμίαντο. Εκτιμάται ότι θα εξεταστούν, περίπου, 200 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

. . .


 prlogos

1 σχόλιο: