Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Καταπέλτης η εισαγγελέας για Παπακωνσταντίνου

Την ενοχή του πρώην υπουργού για τα κακουργήματα της νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του δημοσίου, πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας αμφισβήτησε τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και έκρινε ότι υπάρχουν αντιφάσεις, ανακρίβειες και κενά στις θέσεις του πρώην υπουργού.

«Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει ήταν ο κατηγορούμενος, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατεύσει το όνομά του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην επίμαχη λίστα» είπε η εισαγγελέας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα αρχεία, διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή της λίστας από το cd σε στικάκι (usb). Και ο Γ. Παπακωνσταντίνου «δεν έκανε τίποτα για να ερευνηθεί η λίστα».  Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι πέφτει σε αντιφάσεις και χαρακτήρισε «προφάσεις» τους ισχυρισμούς του ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και χρειαζόταν διακριτική μεταχείριση το υλικό της.

Η εισαγγελέας της έδρας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι ο κ. Παπακωσταντίνου παίρνει με λαχτάρα τη λίστα και μετά ενώ την παραλαμβάνει δεν γίνεται τίποτα. «Υποστηρίζει ότι ήταν απόρρητη, ότι θα διέρρεαν τα στοιχεία της στο ΣΔΟΕ, ότι θα είμαστε έκθετοι στη γαλλική κυβέρνηση. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρταίας. Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε όπως δεν συνέβη. Οι Γάλλοι δεν είχαν πρόβλημα να μας ξαναστείλουν τη λίστα όπως και μας την ξανάστειλαν. Όλα ήταν προφάσεις από την πλευρά του κατηγορουμένου, καταρρέει κάθε επιχείρημα του κατηγορούμενου. Αόριστα κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών. Παρ΄ ολα αυτά δεν θυμάται τίποτα», ανέφερε η εισαγγελέας και τόνισε πως «ο κ. Παπακωνσταντίνου ό,τι έκανε το έκανε μόνος του».

Ακόμη, η εισαγγελέας τόνισε ότι «ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, αλλά και η στάση του με απογοήτευσε, γιατί ήταν ένας άνδρας με προσόντα, με μια αξιοπρεπή οικογένεια και έπρεπε να είναι ειλικρινής» και προσέθεσε ότι η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια να δείχνει όλη τη μεγαλοσύνη που πρέπει. «Εδώ φάνηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε την αρχή της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Παρέβη τα καθήκοντα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισαγγελέα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης - αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα.

Μόνο ο πρώην υπουργός, υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε τα συγκεκριμένα αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 562 εκ. δολαρίων. «Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσά», είπε η εισαγγελέας.

«Ο κατηγορούμενος πέφτει σε αντιφάσεις. Ενώ αρχικά λέει ότι έδωσε το CD στον συνεργάτη του, στη συνέχεια λέει ότι δεν θυμάται σε ποιον το έδωσε από τους γραμματείς του. Θυμάται επιλεκτικά ό,τι κάνει. Το CD ήρθε αστραπή, το περιμέναμε πως και πως και μετά δεν θυμάται σε ποιον το έδωσε» σημείωσε η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι «ο κατηγορούμενος τελικά δεν έχει ούτε το CD που πήραμε με τέτοια ευλάβεια και τέτοια ιερότητα- που το έστειλαν οι γαλλικές αρχές επισημότατα- αλλά δεν μας λέει ούτε πού είναι το έγγραφο που το συνόδευε. Δεν μας λέει ούτε που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη του που θα μπορούσαμε να βρούμε τα δεδομένα. Δεν θυμάται ούτε τη γραμματέα που της έδωσε το CD για το αντιγράψει».

Σήμερα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να λάβουν την σκυτάλη οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού.


real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου