Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Γιακουμάκης: Τα στόματα ανοίγουν. Ακολουθούσαν τον Βαγγέλη λίγο πριν πεθάνει;

Ξετυλίγεται σταδιακά το κουβάρι της αυτοκτονίας του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, του πρώτου θύματος σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα που συγκλόνισε τη χώρα.

Τα στόματα σιγά σιγά ανοίγουν, η «ομερτά» σπάει και όπως όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες συμφοιτητών και καθηγητών, όλοι γνώριζαν για το bullying που δεχόταν ο 20χρονος Κρητικός τον τελευταίο καιρό.

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει περίτρανα και το πόρισμα «φωτιά» από το κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Σχολή, στο οποίο γίνονται αναφορές για επεισόδια πρωτοφανούς σκληρότητας κατά του Βαγγέλη.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία θα συμπληρώσουν το πόρισμα του Καθηγητή Ιατροδικαστικής Θεόδωρου Βουγιουκλάκη. Ο χρόνος θανάτου έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια και ταιριάζει απόλυτα με αυτόν της εξαφάνισης.

Πού στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας

Οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται στην ημέρα εξαφάνισης του Βαγγέλη, την 6η Φεβρουαρίου. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τα πρόσωπα που είδε, τα τηλεφωνήματα που έκανε αλλά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες πριν εξαφανιστεί και δώσει τέλος στη ζωή του.

Οι τρεις πυλώνες ερευνών που εστιάζουν οι Αρχές είναι το κινητό τηλέφωνο του Βαγγέλη και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να ελέγξουν με ποιον ή ποιους μίλησε εκείνη την ημέρα (δύο ώρες πριν μίλησε με την μητέρα του).

Δεύτερον οι μαρτυρίες οι οποίες «δείχνουν» τον σκληρό πυρήνα των Κρητικών σπουδαστών (πιθανότατα 4 άτομα), που φέρονται να τον κακομεταχειριζόταν και τρίτον το επίμαχο βίντεο στο οποίο διακρίνεται για τελευταία φορά ο Βαγγέλης να περνά έξω από ένα πρατήριο καυσίμων με κατεύθυνση την περιοχή όπου και αυτοκτόνησε.

Ακολουθούσαν τον Βαγγέλη ;

Ένα νέο βίντεο βρίσκεται στα χέρια των αρχών των Ιωαννίνων που εξετάζουν την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει στην κατοχή της οπτικό υλικό στο οποίο διακρίνεται μια παρέα ατόμων να ακολουθεί ένα παιδί το οποίο προχωρά κοντά στο βενζινάδικο όπου πέρασε ο Βαγγέλης την ημέρα που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου.

Συγχρόνως η ασφάλεια έχει συλλέξει το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας γειτονικών καταστημάτων του βενζινάδικου εκείνης της ημέρας. Σε αυτό έχει εντοπιστεί ομάδα νεαρών η οποία ακολουθεί τον Βαγγέλη σε πολύ μικρή απόσταση.

Οι τελευταίες εικόνες που έχουν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί δείχνουν τον Βαγγέλη να περπατάει απέναντι από το εν λόγο βενζινάδικο και μετά τα ίχνη του χάνονται, ενώ η παρέα συνεχίζει προς την ίδια κατεύθυνση. Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο και ψάχνει απάντηση στο ερώτημα για το εάν τα συγκεκριμένα άτομα ακολούθησαν τον Βαγγέλη μέχρι το σημείο που βρέθηκε νεκρός ή όχι.

Την εξέλιξη της έρευνας παρακολουθεί από πολύ κοντά ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων, ο οποίος έχει καθημερινή ενημέρωση και δίνει τις ανάλογες κατευθύνσεις.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης

Σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει στην κατοχή της οπτικό υλικό από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εμπορικών καταστημάτων, στο οποίο διακρίνεται μία παρέα ατόμων να ακολουθεί τον Βαγγέλη την ημέρα που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσούκαλης δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο βίντεο απ' ό,τι γνωρίζει. «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πόρισμα «φωτιά»
Στο πόρισμα που αποκάλυψε το Mega για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, όλα δείχνουν ότι είχε γίνει το κολαστήριο του 20χρονου.

Ενδεικτικά ένας εκ των σπουδαστών της Σχολής αναφέρει στην κατάθεσή του: «Μια μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (σσ οι Κρητικοί) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι «αν θέλετε δέστε με». Ξέρω ότι τον κλείσανε στη ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει. Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω τα παιδιά, που τους είχαν ενημερώσει».

Η υπεύθυνη της εστίας που έμεναν τα παιδιά δηλώνει μεταξύ άλλων ότι : «Όντως το 2014 η συμπεριφορά απέναντι στο Βαγγέλη ήταν απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Του έκλειναν το ζεστό νερό, όταν έκανε μπάνιο, τον κλείσανε σε ντουλάπα, του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέληση του».

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα διαπιστώνονται τα εξής : «Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους.

Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών, που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγ. Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών από κανένα όργανο της Σχολής».

Οι Κρητικοί σπουδαστές δηλώνουν άγνοια για τις επιθέσεις

Από την μεριά τους η ομάδα των 4-5 συμφοιτητών του Βαγγέλη από την Κρήτη αρνούνται κάθε κατηγορία περί εκφοβισμού του και κάνουν λόγο για άδικη στοχοποίησή τους: «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Καλό είναι να αφήσουμε τις αρχές να δείξουν το πόρισμα».

Ποινή 6 μηνών για φαινόμενα εκφοβισμού

Με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών θα τιμωρείτε οποίος διαπράττει εκφοβισμό (bullying) βάση ειδικής διάταξης που εισαγάγει προς ψήφιση στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλος.

Η διάταξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που όπως επισημάνθηκε υφίσταται. Με την ίδια ποινή πέραν των δραστών θα τιμωρείται και όπως κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.
.
.



 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου