Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο καπετάνιος που οδήγησε στον θάνατο 800 ανθρώπους

O καπετάνιος του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες που έχασαν την ζωή τους την Κυριακή φέρεται να το έριξε πάνω σε ένα εμπορικό πορτογαλικό πλοίο που έσπευσε για βοήθεια.
Αυτό γνωστοποίησαν την Τρίτη οι εισαγγελείς της Σικελίας, οι οποίοι ερευνούν το φονικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών της Κατάνια, πόλης του ιταλικού νησιού, η πρόσκρουση είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλοι οι επιβαίνοντες στην μια πλευρά του σκάφους, κάτι που οδήγησε τον καπετάνιο στην απώλεια ελέγχου του και στην βύθισή του.

Ο κυβερνήτης του σκάφους, Μοχάμεντ Αλί Μαλέκ, 27 ετών, συνελήφθη με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας, ενώ μαζί με ακόμη έναν άνδρα, ονόματι Μαχμούντ Μπικίτ, αναμένεται να κατηγορηθούν ακόμη για συμμετοχή σε μεταφορά παράνομων μεταναστών. Οι δύο συλληφθέντες έπεσαν στα χέρια των Αρχών όταν επιβιβάστηκαν στην βάρκα διάσωσης, η οποία μετάφερε πάνω από 25 άτομα στις ακτές της Κατάνια το βράδυ της Δευτέρας.

Τον τραγικό απολογισμό των 800 νεκρών, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη στην Κατάνια της Ιταλίας εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αφού συνομίλησαν με τους επιζώντες.

“Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί”, δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή.

Οι εκπρόσωποι της HCR και του ΔΟΜ μπόρεσαν να πάρουν συνεντεύξεις από την πλειονότητα των 27 επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα (01:00 την Τρίτη ώρα Ελλάδας).

“Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύροι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί... Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη” της Λιβύης, εξήγησε η κυρία Σάμι.

“Οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές”, πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Ντι Τζάκομο, ο οποίος διευκρίνισε πως ανάμεσά τους είναι τέσσερις ανήλικοι.

Όλοι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα υποδοχής της Σικελίας.

Το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στη Μάλτα, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει τον απολογισμό τον οποίο δίνουν οι επιζώντες.

Νωρίτερα σύμφωνα με την kathimerini, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο επιζώντες, ένας Τυνήσιος και ένας Σύρος, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, τέθηκαν υπό κράτηση εν πλω, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής μεθαύριο Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, έπειτα από μια σειρά ναυαγίων με πάνω από 1.600 νεκρούς στη Μεσόγειο από την έναρξη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με υπολογισμούς της HCR.

Λήψη άμεσων μέτρων ζητά ο Ρέντσι

Στο μεταξύ από χθες το απόγευμα η ιταλική ακτοφυλακή κατάφερε να σώσει, νότια του νησιού της Λαμπεντούζα, άλλους τριακόσιους μετανάστες. Τα ραντάρ του ιταλικού λιμενικού εντόπισαν στα ανοικτά της Καλαβρίας ένα ακόμη σαπιοκάραβο, στο οποίο φέρονται να επιβαίνουν πάνω από επτακόσιοι μετανάστες. Την ώρα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Η κυβέρνηση Ρέντσι θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, αρχίζοντας από συγκεκριμένες κινήσεις, όπως την καταστροφή των πλεούμενων που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Βίντεο ντοκουμέντο, τέλος, που τράβηξε με κινητό πρόσφυγας από τη Συρία αποδεικνύει ότι οι αδίστακτοι δουλέμποροι μαστιγώνουν τους μετανάστες πριν από το κάθε ταξίδι της απελπισίας προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα από τις οικογένειές τους.



matiastanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου