Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Financial Times: Πιο κοντά σε χρεοκοπία τον Μάιο η Ελλάδα

Τον κίνδυνο οικονομικού αδιεξόδου και χρεοκοπίας τον Μάιο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Απρίλιο επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση μπορεί να έχει συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τις υποχρεώσεις της τον Απρίλιο, αλλά έτσι θα εξαντλήσει τα ταμειακά της αποθέματα, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας το Μάιο»

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 458 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει δεσμευθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι θα πληρωθεί κανονικά, αλλά και ακόμα 420 εκ. ευρώ προς διεθνείς επενδυτές.

Οι Financial Times διερωτώνται τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, φιλοξενώντας δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης, το οποίο σημειώνει ότι οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές υποχρεώσεις να πρέπει να καλυφθούν «πιεστικά» στο δεύτερο δεκαπενθήμερο.

«Ο επόμενος μήνας είναι ένα άλλο θέμα. Θα πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις ώστε να μαζευτούν χρήματα, αλλιώς θα ξεμείνουμε» απαντά το στέλεχος της κυβέρνησης στην αμερικανική εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι οι πληρωμές προς το ΔΝΤ φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ και οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ για το Μάιο με τη στρόφιγγα της ΕΚΤ κλειστή.

«Η κορύφωση των συζητήσεων αναμένεται να γίνει στη Ρίγα στις 24 Απριλίου, με το Eurogroup» σημειώνουν οι FT, αποτυπώνοντας παράλληλα το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας στο οποίο καλείται να κυβερνήσει η ελληνική κυβέρνηση, δεσμεύοντας χρήματα από ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ στην ΤτΕ.




newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου