Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στη λίστα του «Time» και ο Τσίπρας

Για δωδέκατη χρονιά το περιοδικό «Time» επέλεξε τις 100 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που θεωρείται ότι ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή -θετική ή αρνητική-, ανάμεσά τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είναι μάλιστα ο ένας από τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες που βρίσκονται στη λίστα, μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρίν Λεπέν.
Η λίστα του αμερικανικού περιοδικού ενώνει πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών και του θεάματος, της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της πολιτικής, καθώς χωρίζεται στις κατηγορίες «Πρωτοπόροι», «Τιτάνες», «Ηγέτες», «Είδωλα» και «Καλλιτέχνες».
Στους «Τιτάνες» συμπεριλαμβάνονται ο ράπερ και σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν, Κάνιε Γουέστ, ο Τιμ Κουκ της Apple, η... Κιμ Καρντάσιαν, η πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, η 31χρονη δισεκατομμυριούχος Ελίζαμπεθ Χολμς.
Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας
Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας
Στους «Πρωτοπόρους» κατατάσσονται η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν και η Αγγλίδα Εμα Γουότσον, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι. Στους «Καλλιτέχνες» περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ, ο τραγουδιστής της κάντρι Τιμ Μακγκρόου, ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Γουάνγκ.
Οι ηγέτες
Στους «Ηγέτες» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χίλαρι Κλίντον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε περιληφθεί και στον κατάλογο του 2011, και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
 Ο Βλ. Πούτιν, η Α. Μέρκελ και η Μ. Λεπέν είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη λίστα του ΤΙΜΕ. Ο Μπ. Ομπάμα όχι μόνο είναι στη λίστα για 10η φορά, αλλά έγραψε και το κείμενο για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα

Ο Βλ. Πούτιν, η Α. Μέρκελ και η Μ. Λεπέν είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη λίστα του ΤΙΜΕ. Ο Μπ. Ομπάμα όχι μόνο είναι στη λίστα για 10η φορά, αλλά έγραψε και το κείμενο για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι που επίσης βρίσκεται στη λίστα, στην οποία συγκαταλέγεται και ο Πάπας Φραγκίσκος

Στην κατηγορία των «Εμβληματικών προσώπων» βρίσκονται η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Το κείμενο που συνοδεύει κάθε πρόσωπο έχει συνταχθεί από μια εξίσου σημαντική προσωπικότητα -το αφιέρωμα στον Αλέξη Τσίπρα υπογράφει ο ηγέτης του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Το κείμενο για τον Αλ. Τσίπρα στο TIME δια χειρός Πάμπλο Ιγκλέσιας
Το κείμενο για τον Αλ. Τσίπρα στο TIME δια χειρός Πάμπλο Ιγκλέσιας
Η λίστα είναι... πολυεθνική, με την Αφρική να καταφέρνει φέτος για πρώτη φορά να έχει στη λίστα επτά, μεταξύ των οποίων και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην πραξικοπηματία και νυν «αναγεννημένο δημοκράτη» όπως σημειώνει ο συντάκτης του σχετικού κειμένου.
Για τρίτη συνεχή χρονιά το νεότερο πρόσωπο στη λίστα είναι η 17χρονη σήμερα Πακιστανή Μαλάλα Γιουσουφζάι, ενώ η γηραιότερη προσωπικότητα με επιρροή παγκοσμίως είναι ο 88χρονος πρόεδρος της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι.
Οι γυναίκες
Ο ράπερ Κάνιε Γουέστ, η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, ο δημοσιογράφος Χορχέ Ραμόν, ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ και η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ φιγουράρουν στην
Ο ράπερ Κάνιε Γουέστ, η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, ο δημοσιογράφος Χορχέ Ραμόν, ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ και η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ φιγουράρουν στην κεφαλή των κατηγοριών για τις 100 προσωπικότητες
Οι γυναίκες απαρτίζουν τη μισή σχεδόν λίστα, με τη Μέρκελ να έχει κυρίαρχη θέση. «Η Ανγκελα Μέρκελ», γράφει ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, «κατάφερε να μετατρέψει τη γερμανική οικονομική δύναμη σε διπλωματική δύναμη».
Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράφει το κείμενο για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι τονίζοντας πως «έχει ένα φιλόδοξο όραμα να μειώσει την απόλυτη φτώχεια, να βελτιώσει την εκπαίδευση, να δώσει στις γυναίκες τη θέση που τους αξίζει σε μια σύγχρονη και πρωτοπόρα χώρα».
Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον (που βρίσκεται στη λίστα για όγδοη φορά), η μοναδική μέχρι στιγμής υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, υπογράφει το κείμενο για τη γερουσιαστή Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, για την οποία κυκλοφορεί εντόνως ότι θα διεκδικήσει κι αυτή το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Για τον Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται για δέκατη φορά στη λίστα, αριθμός-ρεκόρ, γράφει ο πολιτικός συντάκτης του «Time» Tζο Κλάιν, τονίζοντας πως μετά τις καταστροφικές ενδιάμεσες εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο «αρνήθηκε να ενεργήσει σαν να έχει ηττηθεί: πήρε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις της προεδρίας του, όπως τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τη βελτίωση των σχέσεων με την Κούβα».
Π. ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ:
Ο Αλ. Τσίπρας εμπνέει την Ευρώπη
Για τον Ελληνα πρωθυπουργό έγραψε ο Ισπανός πολιτικός: «Μετά το τέλος της τελευταίας προεκλογικής του ομιλίας ο Αλέξης μου είπε: πρέπει να συναντηθούμε, αλλά αν δεν σε πειράζει ας το κάνουμε στο σπίτι μου, θα ήθελα να περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου. Αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας: ένας οικογενειάρχης που μπορεί να μιλάει για πολιτική, ενώ τα δύο μικρά του κρέμονται από τον λαιμό του.
Οταν ήταν ακόμη ένας από τους πιο νεαρούς ηγέτες της Αριστεράς, κατάλαβε ότι στην πολιτική πρέπει να εμπνεύσεις για να κερδίσεις και πως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπερασπιστείς την πατρίδα σου. Αυτός ο οπαδός του Παναθηναϊκού, αυτός ο φαν του ροκ εν ρολ που συνήθιζε να ταξιδεύει με τη μηχανή του πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, έγινε η ελπίδα των Ελλήνων που παλεύουν με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα τους.
Σήμερα είναι ένας υπεύθυνος επικεφαλής μίας κυβέρνησης που ενέπνευσε την Ευρώπη με διαπραγματευτικές ικανότητες που συνδυάζουν σοφία και αρχές. Δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνες αξιολογούν την κυβέρνησή του πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί έναν ευρωπαϊσμό που ενστερνιζόμαστε όλοι όσοι καταλαβαίνουμε ότι η δημοκρατία στην ήπειρό μας πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη».


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου