Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 3.8 R που αναστάτωσε Κοζάνη & Γρεβενά

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

- Τι λέει  ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδύλης

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) αναστάτωσε τους κατοίκους των περιοχών της Κοζάνης και των Γρεβενών, λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τρίτης.

Το επίκεντρο της επιφανειακής σεισμικής δόνησης ήταν κοντά στο Μπούρινο, κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου παλαιότερου σεισμού που είχε πλήξει την περιοχή το 1995. Ακολούθησαν μικρότερης ισχύος μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να μην ξεπερνάει τους 3.1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και δηλώνουν πως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία.

Ειδικότερα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον "Π.Λ." ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδύλης, λέγοντας πως η συγκεκριμένη διέγερση δεν θα πρέπει να προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής: "Στις 20.53΄ το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ΣΕΙΣΜΟΣμεγέθους 3.8 της κλίμακας Ρίχτερ, που ήταν ο πρώτος και ο μεγαλύτερος σεισμός αυτής της διέγερσης. Στη συνέχεια, ο επόμενος σεισμός πάνω από 3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.37΄, μεγέθους 3.1΄. Ενδιάμεσα, στις 21.20 υπήρξε ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 2.8 Ρίχτερ. Αυτοί ήταν και οι μεγαλύτεροι σεισμοί της σεισμικής διέγερσης. Εκδηλώθηκαν στο γνωστό χώρα, κοντά στο επίκεντρο που είχε δώσει τον σεισμό το 1995 (στις 13 Μαΐου). Η περιοχή έδωσε σχετικά πρόσφατα κάποιον ισχυρό σεισμό και με δεδομένο ότι χαρακτηρίζεται ως περιοχή χαμηλής σχετικά σεισμικότητας -υπό την έννοια ότι ανά αραιά χρονικά διαστήματα σημειώνονται σεισμοί- νομίζω ότι δεν θα πρέπει η συγκεκριμένη διέγερση να προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία".




prlogos

2 σχόλια:

  1. "...ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και δηλώνουν πως υπάρχει λόγος για ανησυχία."

    Read more: http://kozanionline.blogspot.com/2015/05/38-r.html#ixzz3bQ7sUwT7
    Ελπίζω απλά να ξεχάστηκε να μπει το "ΔΕΝ "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυπογραφικός δαίμων, ευχαριστούμε για τη διόρθωση.Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αυτό προκύπτει κι από τη συνέχεια ανάγνωσης του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή