Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δύο φορές πλύσιμο στα καινούρια ρούχα προειδοποιούν οι ειδικοί

Τον κίνδυνο να κολλήσετε ψείρες ή να εμφανίσετε έκζεμα
ή κάποια δερματοπάθεια από τα καινούρια ρούχα επισημαίνουν
 οι ειδικοί του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, τα καινούρια ρούχα θα πρέπει να πλένονται δύο φορές πριν φορεθούν καθώς χημικά από τις βαφές των υφασμάτων και ίχνη φορμαλδεΰδης ανιχνεύονται συχνά στα ρούχα, που παράγονται στα εργοστάσια και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα.

Τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα βάφονται με χρώματα ανιλίνης – κατάλοιπα της οποίας φεύγουν με δύο πλυσίματα - αλλά αρκετοί ανυπόμονοι αγοραστές παρατηρούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό «κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή εφίδρωση, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες», αναφέρει ο δρ. Ντόναλντ Μπελσίτο, καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η ρητίνη ουρίας - φορμαλδεΰδης χρησιμοποιείται για να μην τσαλακώνονται τα συνθετικά υφάσματα, που περιέχουν βαμβάκι και πολυεστέρα. Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες υπάρχουν κανονισμοί για τα επιτρεπόμενα όρια της φορμαλδεΰδης, σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά από τα υφάσματα που πωλούνται στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ρητίνης.

Πολλά υφάσματα περιέχουν υλικά που φτιάχνονται σε μια χώρα, βάφονται σε άλλη και ράβονται σε μια τρίτη, όπου σε κάθε μια από αυτές τις χώρες ισχύει διαφορετική νομοθεσία όσον αφορά τα επιτρεπόμενα όρια στη χρήση χημικών.

Σημειώνεται ότι οι ψείρες, οι οποίες δεν μπορούν να ζήσουν πολύ καιρό χωρίς οικοδεσπότη, προτιμούν τα φυσικά υφάσματα και όχι τα συνθετικά.




xespao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου