Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Υπάρχει διέξοδος στον πόλεμο κατά της Ελλάδας

Την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα με εκείνη που επικρατούσε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 1914, λίγο πριν το ξέσπασμα
 του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συγκρίνει ο Πολ Κρούγκμαν
 στη στήλη του στους New York Times.

Έναν αιώνα πριν κάποιοι ευρωπαίοι καλωσόριζαν τον πόλεμο, σημειώνει, σήμερα αν και ορισμένοι από τους βασικούς παίκτες θέλουν να αποφύγουν
ένα Grexit, άλλοι τόσο από την πλευρά του πιστωτή όσο και του δανειστή φαίνεται σχεδόν να καλωσορίζουν την προοπτική κατάρρευσης χώρας.

Υπάρχει διέξοδος γράφει. Σύμφωνα με τον ίδιο τα μαθηματικά είναι σαφή: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα αλλά δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα ένα μικρό πλεόνασμα είναι η καλύτερη λύση, ειδικά σε σχέση με τη λύση που περιλαμβάνει έξοδο από το ευρώ.


Ωστόσο αναφέρει η αβεβαιότητα έχει σπρώξει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα έχει εξαφανιστεί και αυτά είναι ακόμη ένα πρόβλημα που έχει ανακύψει από την αντιπαράθεση των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από όλες τις πλευρές. Οι Έλληνες δικαίως νιώθουν ότι τους έχουν φερθεί σαν μια κατακτημένη επαρχία, ενώ οι θεσμοί δεν εμπιστεύονται την άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει ακόμη χώρος έστω για μια προσωρινή συμφωνία. Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και κάποιες αναπροσαρμογές στο ασφαλιστικό.

Θα πρέπει να πράξει τόσα ώστε η Μέρκελ να μπορεί να πει ότι η χώρα προχωρά σε κάποιες αλλαγές αλλά και ο Τσίπρας να υποστηρίξει πως δεν παραδίδεται όπως οι προκάτοχοι του, τονίζει ο Κρούγκμαν. Τα πρόσωπα που έχουν ανεβάσει τον πήχη θα πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους αναφέρει. Έχουν μείνει ακόμη λίγες ημέρες. Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσουν οι ψύχραιμοι, καταλήγει.




enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου