Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης: «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές»

Με ένα από τα πιο διάσημα φιλμ νουάρ όλων των εποχών, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις χειμερινές του προβολές στην επάνω αίθουσα του  κινηματοθέατρου Ολύμπιον, αυτή τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 10 το βράδυ. Το αριστούργημα του Τέι Γκάρνετ, «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» 
(The Postman Always Rings Twice-1946) με τη θρυλική Λάνα Τάρνερ και δίπλα της τους Τζον Γκάρφιλντ, Σέσιλ Κέλαγουει, Χιουμ Κρόνιν, Οντρει Τότερ.

Σε κάποια αμερικανική επαρχία του μεσοπολέμου, ένας περιπλανώμενος άνεργος γνωρίζει μια αισθησιακή νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με κάποιον μεγαλύτερο της άντρα που δεν αγαπά. Ερωτεύονται παράφορα και ετοιμάζουν ένα σχέδιο δολοφονίας του συζύγου, που όμως σε πρώτη φάση αποτυγχάνει. Κάποια στιγμή όμως το πετυχαίνουν και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Ο τοπικός εισαγγελέας όμως υποψιάζεται τι έχει συμβεί, δεν έχει ωστόσο αρκετά στοιχεία για να το αποδείξει...

Θρυλικό φιλμ νουάρ, η καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη της Τέι Γκάρνετ, βασισμένη σε ένα απαγορευμένο και τολμηρό βιβλίο του Τζέιμς Κέιν, που είχε γραφτεί 12 χρόνια πριν, το Χόλιγουντ όμως δεν το μετέφερε στο σινεμά λόγω του αυστηρού Κώδικα κινηματογραφικών ταινιών της εποχής, καθώς είχε ως θέμα της τη μοιχεία και το φόνο. Μετά όμως την θριαμβευτική επιτυχία της ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ «Διπλή ταυτότητα» το 1944, που είχε παραπλήσιο θέμα, η εταιρεία MGM αποφάσισε να το βάλει στα σκαριά (να θυμίσουμε ότι η ίδια ιστορία είχε μεταφερθεί προηγουμένως στο ευρωπαϊκό σινεμά δύο φορές, το 1939 με το γαλλικό φιλμ του Πιέρ Σενάλ «Le Dernier Tournant» και το 1943 με το θρυλικό «Ossessione» του Λουκίνο Βισκόντι).Το αποτέλεσμα θα είναι θριαμβευτικό τόσο από καλλιτεχνική όσο και εμπορική άποψη. Θαυμάσια υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία, σκοτεινοί χαρακτήρες, μοιραίες γυναίκες, διαφθαρμένοι δικηγόροι και αστυνομικοί, αδιέξοδες καταστάσεις, η απόλυτα ολοκληρωμένη συνταγή ενός κινηματογραφικού είδους που άκμασε ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 40 και 50, με τη διαφορά ωστόσο ότι εδώ έχουμε happy end.

Οι κριτικοί επαίνεσαν τα υποκριτικά προσόντα της πάλαι ποτέ ξανθιάς μοιραίας Λάνα Τάρνερ, στον καλύτερο κινηματογραφικό της ρόλο, ενώ έδεσε απόλυτα σαν κινηματογραφικό ζευγάρι με τον μεγάλο ηθοποιό της εποχής Τζον Γκάρφιλντ-ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το ότι ο Γκάρφιλντ χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σε μια από τις ερωτικές σκηνές της ταινίας με την Τάρνερ. Τεράστια εμπορική επιτυχία, απέφερε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις ανά τον κόσμο. Ένα αξιόλογο ριμέικ θα γυριστεί το 1981 από τον Μπομπ Ράφελσον, με το Τζακ Νίκολσον και τη Τζέσικα Λανγκ.

Αυτή τη Δευτέρα 4 Μαΐου και ώρα 22.00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου