Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Μπορεί η πανσέληνος (που έρχεται) να σε τρελάνει;

Η επίδραση της σελήνης στον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του είναι κάτι που ακούγεται συχνά, με την άποψη να κυμαίνεται μεταξύ μύθου και επιστημονικής αλήθειας. Μάλιστα, τόσο ισχυρή είναι η διάδοση της άποψης πως όταν έχει πανσέληνο κάτι συμβαίνει, που έχει περάσει με διάφορους τρόπους ακόμη και στην καθομιλουμένη.

Πανσέληνος και αύξηση εγκληματικότητας

Τα στατιστικά που δίνουν τα αστυνομικά τμήματα αξιοποιήθηκαν από μια ομάδα ερευνητών για να συνηγορήσουν υπέρ της άποψης ότι πολλοί ανάμεσά μας σεληνιάζονται όταν έρθει η ώρα το φεγγάρι να γεμίσει. Τότε λοιπόν παρατηρείται μια έξαρση των βίαιων περιστατικών, αλλά και καταγράφεται αυξημένος αριθμός εισαγωγών σε ψυχιατρικές κλινικές. Παρόμοια είναι τα συμπεράσματα από τις καταθέσεις του νοσοκομειακού προσωπικού σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, όπου βρέθηκε πως τα ατυχήματα αυξάνονται σημαντικά το επίμαχο διάστημα.

Τι λένε οι έρευνες;

Το καλοκαίρι του 2013 πραγματοποιήθηκε έρευνα, σε ανθρώπινο δείγμα που κλήθηκε να κοιμηθεί ένα βράδυ με πανσέληνο στο εργαστήριο. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη συμπεριφορά τους και κατέληξαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν κατά 15% φτωχότερη. Μετά την περιβόητη μελέτη, έγιναν πολλές συμπληρωματικές, ωστόσο δεν βρέθηκε πραγματική συσχέτιση ανάμεσα στην παραβατική συμπεριφορά ή τις εκδηλώσεις ψυχολογικής διαταραχής και την πανσέληνο.
Το αντίθετο, μάλιστα.
Όλα έδειξαν ότι πρόκειται για συμπτώσεις ή για γεγονότα που αποδίδονται σε άλλες αιτίες (π.χ. το ότι η πανσέληνος στις εξεταζόμενες περιπτώσεις είχε συμβεί ημέρα Σάββατο που ούτως η άλλως τα ατυχήματα είναι αυξημένα).

Οι μελέτες συνεχίστηκαν και για κάθε μια από αυτές που υποστήριζαν ότι υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα τις μέρες με πανσέληνο, μια άλλη ερχόταν να την αντικρούσει εμφανίζονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Από το μικροσκόπιο των ερευνητών πέρασε και η άποψη ότι όπως η πανσέληνος επηρεάζει την παλίρροια, ομοίως δρα με κάποιον ισχυρό τρόπο και στον άνθρωπο.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε εκείνους που αρέσκονται σε ιστορίες για βαμπίρ ή που ψάχνουν για μεταφυσική δικαιολογία πίσω από τους φόνους, αφού, η επιστήμη αποφάνθηκε ότι η απάντηση έρχεται από την εξέταση του πώς λειτουργεί η βαρύτητα. Αυτή λοιπόν εξαρτάται από δυο πράγματα, τη μάζα και την απόσταση.

Οι παλίρροιες συμβαίνουν όταν τα εμπλεκόμενα αντικείμενα (εν προκειμένω η Γη και το φεγγάρι) είναι αστρονομικού μεγέθους (όχι τόσο μικρά όσο το ανθρώπινο σώμα)  και σε μικρή (τηρουμένων των αναλογιών) απόσταση μεταξύ τους. Αν υποθέταμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε την αντίστοιχη (με εκείνη στο νερό της θάλασσας) επιρροή της σελήνης στο ανθρώπινο σώμα θα μιλούσαμε για απειροελάχιστα μεγέθη, σχεδόν ανύπαρκτα.
Εν ολίγοις, καμιά έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι το γεμάτο φεγγάρι μας επηρεάζει, θετικά ή αρνητικά, ότι προκαλεί ψυχολογικές μεταπτώσεις, ότι παίρνει τα ηνία της συμπεριφοράς ή των ενεργειών μας. Ας περιοριστούμε λοιπόν στο να απολαύσουμε το θέαμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα στη σφαίρα του μυθικού, όπου φαίνεται πως ανήκουν.




clikatLife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου