Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Την Τρίτη ψηφίζεται στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, την Παρασκευή, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει ένας ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα μπορέσουν να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές επιθυμούν.

Την πρόταση καλωσόρισαν, μέσω των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα της αντίπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί επί των άρθρων και επί του συνόλου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Κουράκης δήλωσε ότι η αλλαγή του προγράμματος θα είναι επ' οφελεία της συζήτησης. Τόνισε τον μεταβατικό αλλά και επείγοντα, ως προς τις ανελαστικές ημερομηνίες, ρόλο του νομοσχεδίου και τόνισε ότι θα ακολουθήσει ένας «πολύ μεγάλος διάλογος, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Όσον αφορά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των λυκείων, προστίθεται μία διδακτική ώρα Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών σε αντικατάσταση μίας ώρας Λογοτεχνίας. Η προσθήκη αφορά στους μαθητές όλων των κατευθύνσεων και έγινε προκειμένου «να συμβάλλει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης» όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης.

Επίσης στον κατάλογο των προτύπων σχολείων προστίθεται η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, μετά από σχετική πρόταση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αντιπολίτευσης και συμπολίτεσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι ενέταξε το νομοσχέδιο στην κατεπείγουσα διαδικασία προκειμένου να μη συζητηθεί διεξοδικά, λέγοντας χαρακτηριστικα ότι «κανένας διάλογος δεν έγινε και νομίζω ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να κάνετε κανένα διάλογο».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί δύο σκοπούς: «Το συστηματικό ξεχαρβάλωμα της εκπαίδευσης στο όνομα ενός νεοκομμουνιστικού εξισωτισμού» και «ο ασφυκτικός έλεγχος της διοίκησης της εκπαίδευσης από το κόμμα και από τους συνδικαλιστές».

Και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν τους αντέχετε τους αρίστους, γιατί τελικά είστε η Αριστερά η οποία εκφράζει τη μετριότητα».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς τόνισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της μετριότητας και επισήμανε: «Τη μετριότητα δείτε τη γύρω σας, δείτε τη στους χώρους τους δικούς σας».

Επιπλέον σημείωσε: «Κομμουνισμός για εμένα, για τον Μαρξ, για όλο αυτό το κίνημα, ανεξαρτήτως των εκδοχών, των αποτυχιών, των καταστροφών και όλα τα συναφή, λέει κάτι πολύ απλό, που θα σας παρακαλούσα να διαφωνήσετε: Γενική ελευθερία, καθολική δικαιοσύνη, σταμάτημα της εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. ΑΝ διαφωνείτε σε αυτό, που πιστεύω βαθιά διαφωνείτε, να το ξανασυζητήσουμε σε μια άλλη αφορμή».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει να απαντάει στα επείγοντα θέματα με έναν τρόπο που κοιτάζει στο παρελθόν και ότι κυριαρχεί η γραμμή «μην αλλάζετε τίποτα, θα το διαλύσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νικόλαος Μαυραγάνης επισήμανε ότι κάποιες πολιτικές μερίδες να μη θέλουν την εξισορρόπηση αυτής της κοινωνίας, να μη θέλουν αυτή η κοινωνία να θεραπεύσει τις πληγές της σταδιακά, αλλά σταθερά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο «απύθμενο θράσος της αγορήτριας της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής που μίλησε για τον κίνδυνο του μπολσεβικισμού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός επισήμανε ότι η μετατροπή του νομοσχεδίου από επείγον σε κατεπείγον στερεί χρόνο συζήτησης για ένα σημαντικό θέμα. Επίσης σημείωσε τη μη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, κ. Κουράκη σε όλη τη διαδικασία καθώς, όπως είπε, δεν άκουσε καν όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.




το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου