Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Φορολογική δήλωση: Ανοιξε το Taxis. Ολες οι αλλαγές

Μεσάνυχτα παρά κάτι άνοιξε η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος και με δεδομένη την καθυστέρηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η παράταση κατά τουλάχιστον 10 ημέρες της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου.

Στην πραγματικότητα όλα ήταν έτοιμα εδώ και μια εβδομάδα αλλά οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για την έκπτωση του 2% στην εφάπαξ καταβολη του φόρου, τη ρύθμιση των ανεισπρακτων ενοικίων και τις ελαφρύνσεις των αγροτών, καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα οτι παρ' ολίγον να γίνει... κόμπλα, αφού λίγο έλειψε να ανοίξει η εφαρμογή πριν αποφασιστεί οτι θα πάει τελικά στη Βουλή η έκπτωση του 2%, κάτι που ΑΝγινόταν θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στη διαδικασία.

Η φετινή καινοτομία

Πέρα απο τις αλλαγές στους κωδικούς του Ε1 υπάρχει μια ακόμα καινοτομία. Με την είσοδο στην εφαρμογή ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και η επιβεβαίωση λοιπών προσωπικών στοιχείων.

Μπαίνοντας στο Ε1 , ο φορολογούμενος διαπιστώνει ότι οπως πέρσι είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά μισθών και συντάξεων τα οποία εισπράχθηκαν το 2014, ενω οι τόκοι καταθέσεων εμφανίζονται στο «παράθυρο» ζητώντας πρώτα τσεκάρισμα ότι είναι σωστοί. Φέτος ανάλογη εφαρμογή υπάρχει για τα στοιχεία των δόσεων πάσης φύσεως δανείων στις τράπεζες.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της περυσινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου ο φορολογούμενος να αντιγράψει και να μην ψάχνει να βρει στοιχεία τα οποία είχε αποτυπώσει πέρυσι, όπως για παράδειγμα ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα κουτάκια με κίτρινο χρώμα, ο φορολογούμενος μπορεί να δει τα στοιχεία ακινήτων ή αυτοκινήτων τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφορία ώστε να διακριβωθεί η ακρίβεια των στοιχείων. Προσοχή χρειάζεται στα στοιχεία αυτοκινήτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος των τεκμηρίων αν φαίνεται ότι δεν έχουν κατατεθεί πινακίδες.

Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει πριν το Ε1 να επιλέξει και να συμπληρώσει το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττει ενοίκια (ο ίδιος ή η σύζυγος).

Στο μενού επιλογής της δήλωσης που θέλει να υποβάλει, υπάρχει και η δυνατότητα Ενημέρωσης Βεβαιώσεων Εργοδοτών. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του παρείχε εισόδημα πέρυσι. Εκεί, για παράδειγμα, εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων, εφόσον το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά την συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκ νέου την σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.





iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου