Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Βάσεις 2015 και Μηχανογραφικό: Τι πρέπει να ξέρετε για την σωστή συμπλήρωση

Ανακοινώθηκαν εχθές οι βαθμολογίες στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2015 και τώρα ξεκινά ο αγώνας για το Μηχανογραφικό
Σε όλα τα πεδία περιμένουμε πτώση των βάσεων εως και 1.000 μόρια και σε κάποιες σχολές και πάνω από 1.000 μόρια, αυτό θα γίνει λόγω των κακών επιδόσεων των παιδιών. Οι αριστούχοι αναμένεται να μειωθούν γύρω στο 18%.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι  162 υποψήφιοι (σε ποσοστό 0,51) έγραψαν μεταξύ 19-20 στη Θεωρητική Κατεύθυνση, μόλις 223 στη Θετική σε όλα τα μαθήματα, 13 στην Τεχνολογική (Τεχνολογίας και Παραγωγής) και 183 στην Τεχνολογική και τον τομέα (Πληροφορικής Υπηρεσιών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση (ποσοστό 49,66%), ενώ μόνο το 0,95% των μαθητών της θεωρητικής έγραψαν από 18-20. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι μαθητές και στη Λογοτεχνία κατεύθυνσης, με το 54,17% εξ αυτών να μην περνούν τη βάση.

Το 48,35% των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) δεν πέρασαν τη βάση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υποψήφιους της τεχνολογικής του κύκλου πληροφορικής και υπηρεσιών, ο οποίος είναι και ο πολυπληθέστερος, έφτασε το 69,97%.

Στο μάθημα Φυσική Κατεύθυνσης oι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης δυσκολεύτηκαν να πάρουν βαθμό πάνω από τη βάση, με το 54,52% στον κύκλο τεχνολογίας και παραγωγής και το 79,17% στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών να μένουν κάτω από το 10.

Υπάρχει γενική αίσθηση για πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία λόγω του βαθμού δυσκολίας των φετινών θεμάτων ιδίως σε μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας που διαμορφώνουν σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μορίων. Αριθμητικά δεδομένα για το μέγεθος της πτώσης θα έχουμε βέβαια μόλις ανακοινωθούν και αναλυτικά τα στατιστικά των επιδόσεων.

Επίσης, πρώτοι έχουμε επισημάνει ότι υπάρχουν παράμετροι όπως η μείωση των εισακτέων και οι αλλαγές στις μετεγγραφές που θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής και ενδεχομένως να συγκρατήσουν την πτώση.



1ο επιστημονικό πεδίο

Τα θέματα, ιδίως στο άγνωστο των Αρχαίων, που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας χαρακτηρίστηκαν αρκετά δύσκολα από εκπαιδευτικούς και υποψηφίους και αυτό πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν αναμένεται  μεγάλη πτώση των βάσεων σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πολλές εξ αυτών μείωσαν τους εισακτέους τους. Για παράδειγμα στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουμε μείωση εισακτέων κατά 5 άτομα σε κάθε μια, ενώ μείωση έχουμε και στα περιζήτητα τμήμα Ψυχολογίας.



2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο

Τα θέματα στα δυο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά και Φυσική χαρακτηρίστηκαν από τις επιστημονικές ενώσεις πιο δύσκολα από τα περσινά. Μάλιστα η Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε τα φετινά θέματα λέγοντας ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν Τμήματα που θα χαμηλώσουν τις βάσεις κατά αρκετές δεκάδες μόρια συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2014.



3ο επιστημονικό πεδίο

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση αλλά όχι στα επίπεδα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου καθώς Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν έχουν συντελεστές βαρύτητας, ενώ τα θέματα στη Χημεία χαρακτηρίστηκαν εύκολα. Από την άλλη απαιτητικά ήταν τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης. Η πτώση θα συγκρατηθεί και από τον περιορισμό των θέσεων των εισακτέων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μόνη Ιατρική, που σημείωση οριακή αύξηση εισακτέων κατά 5 άτομα ήταν η Ιατρική Αθήνας ενώ σε όλες τις υπόλοιπες σημειώνεται μείωση.



5ο επιστημονικό πεδίο

Δύσκολα χαρακτηρίστηκαν τα μαθηματικά γενικής παιδείας, ωστόσο εύκολα ήταν τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου διεκδικούνται όμως σε μεγάλο βαθμό από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης που είχαν να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική ενώ από την άλλη πλευρά οι μαθητές της θεωρητικές φαίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ότι θα βρεθούν κάτω από τη βάση. Αναμένεται λοιπόν, πτώση των βάσεων και στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Στρατιωτικές σχολές

Μείωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές. Οι επιδόσεις των υποψηφίων αναμένονται να κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014.

Σχολές Αστυνομίας

Στις σχολές Αστυνομίας τόσο την Αστυφυλάκων όσο και την Αξιωματικών ο αριθμός εισακτέων είναι ακριβώς ο ίδιος με το 2014 (212 εισάγονται στην Αστυφυλάκων με πανελλαδικές και 35 στην Αξιωματικών) οπότε το επίπεδο δυσκολίας των φετινών θεμάτων ίσως οδηγήσει τις βάσεις πιο κάτω.

Ο παράγων μετεγγραφές

Όπως έχουμε γράψει το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περίπου 11.500 υποψήφιοι μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους από Τμήματα της Περιφέρειας σε αντίστοιχα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου και κατευθύνθηκε το 80-85% των μετεγγραφών.

Tο Υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία οι μετεγγραφές θα ανέρχονται στο 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων σε κάθε Τμήμα. Πιθανόν ο αριθμός των θέσεων για μετεγγραφές  πρωτοετών να φθάσει τις 5.000-6.000 αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός εισακτέων σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη είναι περίπου 27.000.

Η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά θέσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετεγγραφές ακόμα και για πολύτεκνους, τρίτεκνους θα πραγματοποιούνται με μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες για να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας.


Πέρσι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι δήλωναν αβίαστα το τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο κ.α. Οι αλλαγές στις μετεγγραφές ίσως οδηγήσουν τους υποψηφίους να δηλώσουν Τμήματα στον τόπο κατοικίας τους συγκρατώντας από τη μια πλευρά την πτώση σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυξάνοντας την πτώση σε Περιφερειακά Τμήματα.

Υποσημείωση για τις Νομικές

Η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχει μικρότερη πτωση από αυτή της Κομοτηνής.

Καθώς η αύξηση των θέσεων υπάρχει στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη κατά σειρά στο Πανεπιστήμιο Αιγίου, μετά στο τμήμα της Κρήτης και η πιο μικρή θα είναι στο πάντειο

Στο 2ο και 4ο πεδίο οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν βουτιά στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται όπως δείχνουν οι κάκιστες βαθμολογικές επιδόσεις οι τελευταίες στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές , μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

Στο 3ο Πεδίο θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των βάσεων για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση θα είναι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.Ιατρικές .

Ιατρικές κτηνιατρικές

Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές  και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τέλος στο 5ο πεδίο φαίνεται πως θα είναι το μονοαδικό που οι βάσεις θα κρατηθούν στα επίπεδα του 2014

Μηχανογραφικό

Οι διαδικασίες για την υποβολή του ΜΔ. αρχίζουν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και λήγουν  την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015. Πιο αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας PASSWORD). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό

- θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it MINEDU.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

- στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των βαθμών  των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να τροποποιούν το Προσωρινό Μ.Δ. ή/και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση).

- μέσα στην προθεσμία δηλαδή μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου,  εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. και υποβάλλει εκ νέου Μ.Δ. (βλ. παρ. Δ2).

Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου. Από τη Δευτέρα 15-6-2015 ως και την Τρίτη 7-7-2015, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it MINEDU.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ Δ.). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ. Από τις 15-6-2015 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ.Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ.Δ, ως και την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.

Τα δύσκολα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφεραν μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε στη Θεωρητική είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση υπήρξε στα άριστα γραπτά των Λατινικών. Στα ίδια επίπεδα με το 2014 ήταν τα άριστα γραπτά στη λογοτεχνία.
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
6,43
2,78
3,81
1,70
5,00
0,95
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
17,42
16,26
16,89
18,27
20,11
11,71
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
3,23
4,34
7,17
5,07
3,10
3,16
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΕΩΡ. ΚΑΤ.
20,09
17,78
19,18
18,71
15,34
13,38








Στη Θετική κατεύθυνση στα  μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης. Στη Χημεία έχουμε αύξηση των άριστων γραπτών.
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
43,43
19,91
31,04
22,64
33,38
20,05
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
24,23
11,09
9,79
2,47
15,12
4,53
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
22,98
13,84
9,10
9,82
18,03
5,18
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
42,93
36,54
28,57
22,26
26,97
34,93






Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 έχουμε μείωση άριστων γραπτών στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενώ αυξήθηκαν τα άριστα γραπτά σε ΑΟΔΕ και Προγραμματισμό.
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 2
6,62
3,04
2,47
0,65
4,68
1,3
ΦΥΣΙΚΗ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 2
5,92
3,34
2,16
2,55
4,94
1,25
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚ/ΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 2
28,07
30,37
30,56
20,90
30,65
35,28
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓ/ΚΟ ΠΕΡ/ΛΟΝ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 2
14,04
16,24
16,74
13,14
8,36
14,93











Και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1 έχουμε μείωση αριστούχων σε όλα τα μαθήματα με εξαίρεση το μάθημα της Χημείας - Βιοχημείας
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 1
47,39
41,30
43,17
28,23
37,74
26,32
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΕΧ ΚΑΤ.1
21,64
8,77
9,21
1,86
12,58
4,07
ΦΥΣΙΚΗ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 1
23,36
12,24
8,66
10,96
16,52
5,29
ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
ΤΕΧ ΚΑΤ. 1
47,47
44,97
43,57
29,67
17,38
20,81








Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι μάθημα βαρύτητας για τις σχολές του 5ουεπιστημονικού πεδίου έχουμε αύξηση των άριστων γραπτών από το 27.45 στο
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
31,45
23,52
33,80
18,69
27,45
30,62



Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά είναι στα επίπεδα του 2015 καθώς κυμαίνονται στο 0,99%.
18-20
2010
2011
2012
2013
2014
2015
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΓΕΝ. ΠΑΙΔ.
1,65
1,04
2,04
1,39
0,93
0,99


Μεγάλη μείωση των αριστούχων
Μεγάλη είναι η μείωση των μαθητών με Βαθμό Πρόσβασης 18 και άνω το 2015 συγκριτικά με το 2014  όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.   Το 2014 είχαμε 7428 υποψηφίους με ΒΠ 18 και άνω ενώ το 2015  ο αριθμός διαμορφώθηκε στους 4010, δηλαδή έχουμε μείωση της τάξης των 46 ποσοστιαίων μονάδων.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ
ΘΕΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 1
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 2
ΒΑΘΜΟΣ
2014
2015
2014
2015
2014
2015
2014
2015
18-20
2.424
1.470
2.791
1.361
149
82
2064
1097




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου