Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Δημοψηφισμα Κυριακή 5/7/2015 - Ψηφίζουν και οι 18άρηδες

Σαραντα ένα χρόνια μετά από τον Δεκέμβρη του 1974, οι Έλληνες πολίτες την ερχόμενη Κυριακή καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα. Τότε ο ελληνικός λαός κλήθηκε να διαλέξει μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατία σήμερα θα κληθεί να επιλέξει για τον αν θέλει ή όχι τη συμφωνία που πρότειναν οι εταίροι μας στην ελληνική κυβέρνηση.

Από τη μια η πίεση της οικονομικής ασφυξίας που έχει προέλθει από το κλείσιμο των τραπεζών και το όριο που έχει επiβληθεί στις αναλήψεις των πολιτών και από την άλλη οι συνεχείς εξελίξεις που υπάρχουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εταίρους και την κυβέρνηση δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, τριανταέξι χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., στις 28 Μαΐου του 1979, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τον ΑΝ θα εφαρμόσει ή θα απορρίψει όσα προτείνουν οι εταίροι στην κυβέρνηση.

Στην 28σέλιδη εγκύκλιο, που υπογράφει ο υπουργός ΕΣΔΑ Νίκος Βούτσης, περιγράφονται όλα τα στάδια της διαδικασίας, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ επισημαίνονται και οι νόμιμες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οφείλουν να ενεργήσουν. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Συνοπτικά η εγκύκλιος ενημερώνει ότι:
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011. Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30 Απριλίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου