Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους οχτώ παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κοζάνης

- Συνέντευξη Μ. Κουτσοσίμου

 Ζητούμενο και φέτος οι προσλήψεις προσωπικού!

Ξεκίνησαν την Τρίτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 20 Ιουνίου οι εγγραφές και οι επανεγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τα παιδιά και τα βρέφη αντίστοιχα.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει οχτώ (8) παιδικούς σταθμούς, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) είναι στην Κοζάνη και οι υπόλοιποι είναι περιφερειακοί.

Φέτος κάναμε μια αναμόρφωση στα τροφεία, ώστε να κλείσει η ψαλίδα. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε τα πάντα ώστε να φροντίσουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα είναι όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά", τόνισε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κουτσοσίμος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε πέρυσι η λειτουργία των παιδικών σταθμών του δήμου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, τόνισε πως η προηγούμενη διοίκηση είχε καταβάλλει προσπάθειες ώστε να απασχολεί προσωπικό 11μηνης και 8μηνης διάρκειας για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών, αλλά το Υπουργείο δεν ενέκρινε τις προσλήψεις για τους παιδικούς.
Φέτος η δημοτική αρχή εισηγήθηκε για πρόσληψη προσωπικού 11μηνης διάρκειας ώστε οι παιδικοί σταθμοί και τα παιδιά να δουλέψουν με δασκάλους και βοηθητικό προσωπικό όλο το χρόνο.
"Η χειρότερη λύση είναι τα δίμηνα", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο, πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί προσλήψεις!

Επίσης, ο δήμος έχει λάβει μέριμνα ώστε τον Αύγουστο που είναι κλειστοί οι παιδικοί, γίνονται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στους σταθμούς.
Επίσης, έκανε κάλεσμα στους γονείς να προτιμούν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, μιας και λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (από τις 7 Π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.), λέγοντας πως γίνεται πολύ καλή δουλειά και ότι το φαγητό των παιδιών είναι καλό. Επίσης, τόνισε πως όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους παιδικούς σταθμούς εκτός της πόλης της Κοζάνης (π.χ. στην Αιανή), ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο υπερ-συγκέντρωσης παιδιών στην πόλη και στα χωριά να φοιτούν π.χ. 10 παιδάκια.
Μάλιστα σημείωσε πως θα γίνει προσπάθεια ώστε μέριμνα για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τους παιδικούς αυτούς σταθμούς (Κοίλων, Καισαρειάς, Αιανής).
Διευκρινίζεται πως το κάθε παιδάκι θα πάει στον παιδικό σταθμό που είναι πιο κοντά στο σπίτι κατοικίας του. Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να λειτουργήσει και ο νέος παιδικός σταθμός της πόλης. Αν δεν λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, αυτό θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσοσίμο. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν παιδιά που έμειναν απέξω, ενώ θα γίνουν αιτήσεις μέσω και του ΕΣΠΑ, προκειμένου όσα περισσότερα παιδιά γίνεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.



Δικαιολογητικά - Προϋποθέσεις


Για τις εγγραφές στους 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Παιδικό Σταθμό θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία του 1ου Παιδικού Σταθμού που βρίσκεται στην γωνία των οδών Γκέρτσου και Πόποβιτς
Για τις εγγραφές στους περιφερειακούς Παιδικούς Σταθμούς (Τετραλόφου, Αιανής, Καισαρειάς και Κρόκου) και προς αποφυγή της ταλαιπωρίας, οι γονείς θα μπορούν να προσέρχονται στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης ικανού αριθμού παιδιών για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, υπάρχει το ενδεχόμενο σύμπτυξης κάποιων.
Δικαίωμα εγγραφής στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων (οι άνεργοι γονείς εξυπηρετούνται από του Παιδικούς Σταθμούς της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης).

Για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα προτιμώνται κατά κύριο λόγο τα παιδιά της περιοχής που εδρεύει ο σταθμός, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις εγγραφής παιδιών που διαμένουν σε άλλη περιοχή του Δήμου και αυτό είτε γιατί δεν λειτουργεί στην περιοχή σταθμός, ή γιατί οι γονείς του παιδιού εξυπηρετούνται από το σταθμό λόγω γειτνιάσεως της εργασίας τους.

Προτεραιότητα στις εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης κατά σειρά έχουν:


  1. Παιδιά που τα αδέλφια τους φιλοξενούνται ήδη στον σταθμό.
  2. Παιδιά πολυτέκνων οικογενειών που τα άλλα παιδιά εξακολουθούν να είναι ανήλικα ή σπουδάζουν.
  3. Παιδιά που ο ένας από τους δύο γονείς είναι αποδεδειγμένα ανίκανος για εργασία και ο άλλος εργάζεται.
  4. Παιδιά απόρων οικογενειών.
  5. Λοιπά παιδιά, προηγουμένων των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η κλίμακα των μηνιαίων εισφορών (τροφεία), σύμφωνα και με τα μηνιαία οικογενειακά εισοδήματα, διαμορφώνεται ως εξής:
Δηλωθέν Εισόδημα
Ποσό ανά μήνα
Έως 8.000 ευρώ
15 ευρώ
Από 8.000-12.500 ευρώ
25 ευρώ
Από 12.500-17.000 ευρώ
35 ευρώ
Από 17.000-22.000 ευρώ
40 ευρώ
Από 22.000-30.000 ευρώ
50 ευρώ
Από 30.000-35.000 ευρώ
60 ευρώ
Από 35.000 και πάνω
80 ευρώ

Απαλλάσσονται της καταβολής μηνιαίας εισφοράς (τροφείων):

  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα μέχρι 17.000 ευρώ
  • Οι οικογένειες πολυτέκνων- τριτέκνων με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ
  • Οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο, έχουν 67% και άνω ποσοστό αναπηρίας μέχρι 30.000 ευρώ
  • Γονείς που είναι φοιτητές για απόκτηση 1ου πτυχίου (και δεν είναι εργαζόμενοι).


Μειώσεις στην καταβολή της μηνιαίας εισφοράς (τροφείων) προβλέπεται ως εξής:
Κάθε μήνα φιλοξενίας για το δεύτερο παιδί που φιλοξενείται στους Παιδικούς Σταθμούς, μείωση 20% από το ποσό της κλίμακας.

Κάθε μήνα φιλοξενίας για το τρίτο παιδί που φιλοξενείται στους Παιδικούς Σταθμούς, μείωση 50% από το ποσό της κλίμακας.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή-επανεγγραφή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς είναι τα εξής:

  1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας παραμονής γονέα
  2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
  3. Λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ
  4. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
  5. Θεωρημένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του τελευταίου έτους
  6. Βεβαίωση Εργασίας γονέων (για τους μισθωτούς) ή βεβαίωση απασχόλησης από το ασφαλιστικό ταμείο ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΥΔΥ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  7. Φωτοτυπία βιβλιαρίου υγείας του παιδιού (σελίδα εμβολίων), ιατρική βεβαίωση για την καλή υγεία του παιδιού και αποτελέσματα πρόσφατης φυματινοαντίδρασης (mantoux)

Προϋποθέσεις, τέλος, για την εγγραφή στα βρεφικά τμήματα είναι:
  • τα βρέφη να είναι ηλικίας από 18 μηνών έως 2 ½ ετών (2ο βρεφικό τμήμα),
  • τα νήπια να είναι ηλικίας από 2 ½ ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο

Παράλληλα, για όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις ισχύει ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 497/τ.Β΄/22.04.2002.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2461021461 & 2461021149, καθημερινά από 08:00 Π.μ. έως 03:00 μ.μ.


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου