Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Περιφερειακό συμβούλιο: Συζήτηση για το δημοψήφισμα

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: "ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
- Ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης για το capital control
Πρόταση στο ΕΑΠ για στήριξη της επιχειρηματικότητας σε Κοζάνη - Φλώρινα

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση, απασχόλησε εκτός ημερησίας διάταξης το περιφερειακό συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα. Το θέμα τέθηκε από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα μετά από πρόταση του Γιώργου Δακή (απείχε από τη συνεδρίαση και απέστειλε επιστολή), της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (ομοίως) και του επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννη Βήττα.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα, λέγοντας πως ο ίδιος υπέγραφε επιταγές πριν μπει στη συνεδρίαση και σημειώνοντας με νόημα πως: «εμείς έχουμε κάνει πράξη την αμεσοδημοκρατία μέσω λαϊκών συνελεύσεων και συναπόφασης με τους πολίτες. Προκαλέσαμε δημοψηφίσματα για τις μετεγκαταστάσεις. Δεν πρέπει να φοβούνται οι πολιτικοί και οι πολίτες να εκφράζονται. Τα δημοψηφίσματα είναι η κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας. Επιτέλους θα πρέπει ο κάθε πολίτης να μιλήσει με τον εαυτό του και να εκφραστεί. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη χώρα από τα κονδύλια της Ε.Ε., αφού η Ελλάδα "έχει διδάξει τη δημοκρατία και χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη".
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, μετά και το capital control που έχει τεθεί, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς σημείωσε πως: "Εμείς ως Περιφέρεια κάνουμε κινήσεις κεφαλαίου καθώς έχουμε δοσοληψίες με τους ιδιώτες. Δεν υπάρχει πάντως  κάτι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σταματήσει ούτε η Οικονομική Επιτροπή, ούτε συνολικά η λειτουργία μας. Απλά δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές, καθώς ο τελικός αποδέκτης είναι οι τράπεζες, οι οποίες είναι κλειστές. Από εμάς όμως εντάλματα και διαδικασίες θα πάνε όλα μαζί, όταν ανοίξουν οι τράπεζες».

Αναστάτωση προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου του σώματος και του Σωτήρη Βόσδου από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, για το εάν θα συζητιόταν τελικά το θέμα ή όχι στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο ίδιος, τόνισε πως τα προβλήματα στους πολίτες είναι πολλά, δηλώνοντας αβέβαιος για το μέλλον των τραπεζών".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βήττας. κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη γραμμή του ΚΚΕ για το θέμα, μην υιοθετώντας την πρόταση της κυβέρνησης για το "όχι" στο δημοψήφισμα, αλλά μη στηρίζοντάς το κιόλας. Ο ίδιος κάλεσε τους κυβερνώντες να επιτρέψουν στους πολίτες να πάρουν τις συντάξεις του, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Τέλος, στα προβλήματα της αγοράς και του εμπορικού κλάδου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σβώλης, λέγοντας πως αρκετά μαγαζιά της Κοζάνης έδωσαν άδειες στο προσωπικό τους γιατί δεν υπήρχε κόσμος στα καταστήματα, ενώ δεν έγινε τζίρος.

Πρόταση στο ΕΑΠ για στήριξη της επιχειρηματικότητας σε Κοζάνη - Φλώρινα

Ένα από τα θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν και η έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, ύψους 2.5εκ. όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς. "Υπήρξε έντονο κριτική από όλους μας το προηγούμενο διάστημα για τη διαχείριση των χρημάτων του Τοπικού Πόρου. Για πρώτη φορά, υπήρξε απόφαση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια κάναμε διαβούλευση και σήμερα το πρόγραμμα κατατίθεται προς έγκριση, προκειμένου να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τους ανθρώπους του εμπορίου".



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου