Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αριστοτέλους Πολιτικά : “Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες…”

-Ο Αριστοτέλης διδάσκει τον Αλέξανδρο-

Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.
Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

βίντεο/απλές σύντομες αναλύσεις για τη σκέψη & το έργο του Αριστοτέλη



. . .

Το παρακάτω βίντεο δίνει κάποια θέματα (όπως και το προηγούμενο). Το παραθέτω για όσους ενδιαφέρονται να έχουν μία ιδέα σχετικά, αλλά δεν έχουν προλάβει ν΄ασχοληθούν μέχρι τώρα. Είναι όλα με πολύ απλά λόγια. Δε χρειάζεται να έχει κάποιος το εν λόγω βιβλίο. Όποιες έννοιες μας ενδιαφέρουν, μπορούν να βάλουμε τη λέξη ή τη φράση στο google και θα μας βγάλει σειρά άρθρων.

Όσοι ενδιαφέρονται ακόμη περισσότερο, μπορούν να βρουν ολόκληρα βιβλία από το έργο του Αριστοτέλη (αλλά και άλλων φιλοσόφων ή συγγραφέων) στο http://www.scribd.com/ ή να βάλουν το όνομα του βιβλίου στο google και να δουν αν μπορούν να το διαβάσουν απευθείας ή να το κατεβάσουν δωρεάν.


.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο πατερας των Επιστημων του Δυτικου κοσμου




Σειρά ημίωρων εκπομπών με θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής, αστροφυσικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Η νέα σειρά του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο
«Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκπομπές εκείνες φάνηκε ότι οι ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική κοινότητα.

Η νέα σειρά διερευνά το πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο πολιτισμός μας από τις ανακαλύψεις αυτές, αλλάζοντας τελικά και τον κόσμο μας. Περιεχόμενο και στόχος της είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι η ουσιαστική βάση της ανάπτυξης ενός Πολιτισμού αποτελείται από τρεις βασικές έννοιες: της ύλης, του χρόνου και του χρόνου. Οι έννοιες αυτές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των Θετικών επιστημών και το περιεχόμενο που τους προσδίδουμε κάθε φορά έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια σειρά απαντήσεων σε φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως από που ερχόμαστε, που πηγαίνουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα μας στον κόσμο αυτόν.

Παραγωγή:ART FACTORY A.E.
Σκηνοθέτης: Κώστας Χαραλάμπους
Eπιστημονική επιμέλεια : Στράτος Θεοδοσίου — Μάνος Δανέζης
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών
Παραγωγή : ART FACTORY A.E.
Παρουσιαστής: Στράτος Θεοδοσίου — Μάνος Δανέζης


.

πηγές
blog της Αμεσοδημοκρατικής Συνέλευσης Λακωνίας-plateiamolaon, ramnousia, logiosermis
πριν από κάνα χρόνο∙ στη συνέχεια, ψαχούλεψα και βρήκα και τα υπόλοιπα βίντεο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου