Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Plan B σε περίπτωση χρεοκπίας της Ελλάδας - Τελεσίγραφο στην Αθήνα

Η ξαφνική αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις Βρυξέλλες έφερε «μπαράζ» δημοσιευμάτων και δηλώσεων για την χώρα μας.
Τον μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσε το πρακτορείο Reuters, που επικαλούμενο κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, έκανε λόγο για επίσημη συζήτηση των δανειστών για ελληνική χρεοκοπία.

Πιο συγκεκριμένα, με δημοσίευμά του το Reuters ανέφερε ότι κατά τις συζητήσεις τους την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες, που προετοιμάζουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατέληξαν σε τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το λιγότερο πιθανό σενάριο θεωρούν πως είναι μια επιτυχής συμφωνία «ρευστότητα έναντι μεταρρυθμίσεων» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβει η χώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το Μαξίμου διαψεύδει Reuters και Bloomberg
Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια νέα παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, που λήγει αυτόν τον μήνα.
Αυτό προϋποθέτει την αποπληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Το τρίτο σενάριο - που συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε. - είναι μια χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εδώ και πολλές ημέρες έχει πρώτο θέμα το ζήτημα της Ελλάδας και τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για τελεσίγραφο 24 ωρών από τους δανειστές προς την ελληνική πλευρά, ώστε να φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων.
Και το Bloomberg ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια, στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Bloomberg: Τελεσίγραφο 24 ωρών πήρε χθες η Αθήνα
Εξάλλου, σε άρθρο τους οι Financial Times ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν διακοπεί, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, η οποία μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας και την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
FT: Επικίνδυνες ισορροπίες στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης
Κατά την χθεσινή ημέρα οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα ήταν καταιγιστικές και όλες λειτουργούσαν ως μοχλός πίεσης προς την χώρα μας, ώστε να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φέρει καλύτερες προτάσεις.
Μέρκελ: Η θέληση πρέπει να έρθει από όλους
«Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν οι συνομιλίες», πρόσθεσε και τόνισε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες.
Γερμανία: Προειδοποίηση προς Αθήνα η κίνηση του ΔΝΤ
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» και σημείωσε ότι «η θέληση πρέπει να έρθει από όλους, γι' αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου