Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Λευκός καπνός από την Σύνοδο Κορυφής! Έχουμε ομόφωνη συμφωνία

Λευκός καπνός βγήκε μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

Ομόφωνα συμφωνία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM, με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική στήριξη».

«Όλα έτοιμα για το πρόγραμμα του ESM, με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική στήριξη».
EuroSummit has unanimously reached agreement. All ready to go for ESM programme for with serious reforms & financial support
Ξεκίνησαν οι δηλώσεις μετά τη συμφωνία.
Συνέντευξη τύπου της Άνγκελα Μέρκελ μετά την Σύνοδο Κορυφής
Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα: αλλαγή του συνταξιοδοτικού, στην αλλαγή του καθεστώτος της ΕΛΣΤΑΤ, ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά όλη τη συμφωνία, μετά το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και μετά θα συγκαλέσω εκτάκτως τη γερμανική βουλή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου.
Ντάισελμπλουμ: Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά. Εξετάσαμε όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι. Συζητήσαμε όλα τα θέματα. Συμφωνήσαμε επί πολλών θεμάτων για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Στο κείμενο της συμφωνίας κάποια από τα σημεία έχουν έρθει αργότερα για να μπορέσει να ψηφίσει η ελληνική βουλή. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας. Θα υπάρξει ένα Ταμείο όπου θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχειων και θα υπάρξει ρευστοποίηση για να μειωθεί χρέος. Το ταμείο επίσης θα συμβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία είναι 25 δισ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους (50%) και για τις επενδύσεις (50%).
Τρίτη - Τετάρτη πρέπει να υπάρξει νομοθεσία. Και αφού υλοποιηθούν αυτά ίσως την Τετάρτη υπάρξει νέο Eurogroup και στη συνέχεια η συμφωνία θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM. Αυτό θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες μέρες τα φώτα εστιάζονται στην ελληνική βουλή για να περάσει αυτά τα μέτρα.
Στην Ελλάδα και όχι στο Λουκεμβούργο όπως είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την έδρα του το Ταμείο εγγυοδοτήσεων όπου θα "κατατεθεί" το ποσό έως 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ειδικοί θα αποφασίσουν ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία.
Δηλώσεις Γιούνκερ
Ήταν επίπονη η συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit με καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση για το πακέτο των 35 δισ. έγινε δεκτή
Τουσκ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για Greekment και για βοήθεια στην Ελλάδα. Αποφεύγονται οι οδυνηρές συνέπειες που θα έφερνε ένα Grexit. Η Συμφωνία πρέπει να περάσει από πολλά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό
3 podiums one for @eucopresident @JunckerEU @J_Dijsselbloem
Χωρίς να πει κουβέντα αποχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για δύσκολη νύχτα αλλά και για βήμα προς την ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης.
«Ηταν μια πολύ δυσκολη νύχτα, πολύ καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Από στιγμή σε στιγμή οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων ηγετών της Ευρωζώνης.

Ομόφωνη συμφωνία @PrimeministerGR @atsipras https://twitter.com/eeathina/status/620487190179655680 

Η ευρωπαϊκή σύνοδος έληξε ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου
Συμφωνία είναι το μήνυμα που μόλις ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel.
Agreement

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου