Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Κοζάνη: Μικρή ανάσα για την ασθμαίνουσα τοπική αγορά οι θερινές εκπτώσεις

Μια μικρή ανάσα φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει η τοπική αγορά της Κοζάνης μετά την μεγάλη κρίση που ξέσπασε με το κλείσιμο των τραπεζών, η οποία ήρθε να προστεθεί στην ήδη εδώ και 5 χρόνια δύσκολη οικονομική κατάσταση  τόσο της χώρας όσο και των αγορών.

Μέχρι και 60% απώλεια κέρδους φαίνεται πως είχαν όλες οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται υποδήματα, είδη ένδυσης , σπιτιού κ.λπ., αφού άνοιγαν χωρίς να κερδίζουν ούτε 1 ευρώ για πολλές μέρες μετά την επιβολή των capital controls.

Ο κ. Γιάννης Γκατζόφλιας ιδιοκτήτης καταστήματος με υποδήματα,  περιγράφει την  κατάσταση της τοπικής αγοράς,  όπως την βίωσε ο ίδιος ως επιχειρηματίας και έμπορος.«Το προηγούμενο διάστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ιδιαίτερα την 1η και 2η εβδομάδα του Ιουλίου ήταν εντελώς “παγωμένη” η αγορά. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κόσμος δειλά, άρχισε να επισκέπτεται τα μαγαζιά.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καταστηματάρχης  εξηγώντας πως κινδύνευσε να “σπάσει η αλυσίδα” της οικονομίας: Ο κόσμος μη διαθέτοντας χρήματα, δεν ψωνίζει και με τη σειρά του ο μαγαζάτορας δεν διαθέτει ρευστό για να πληρώσει τις βιοτεχνίες, γεγονός που δημιουργεί πλήρη οικονομική ύφεση.
Σιγά - σιγά όμως η αγορά φαίνεται να αποκτά ξανά μια μικρή κίνηση αφού μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο κόσμος «ξεθάρρεψε»  και επισκέπτεται τα καταστήματα των οποίων οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές με τον ερχομό των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησαν στις 15  Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου.

«Πλέον ο κόσμος κινείται στην τοπική αγορά, ιδιαίτερα μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και την έναρξη των εκπτώσεων. Περιορίζεται όμως μόνο σε αγορές που δεν μπορεί να αποφύγει , όπως ρούχα για γάμους, βαπτίσεις και σημαντικές υποχρεώσεις. Η κίνηση του κόσμου στην τοπική αγορά είναι ακόμα μικρή», τόνισε  η  κ. Σίλη Κουκουλοπούλου που διαθέτει κατάστημα με αντρικά και γυναικεία ρούχα στο κέντρο της πόλης.
Παρόλα αυτά, οι πιέσεις για πληρωμές από βιοτέχνες είναι συχνές και βρίσκουν τους μαγαζάτορες σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση όπως μας ανέφερε ο κ. Θανάσης Δραγατσίκας ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος στο κέντρο της Κοζάνης. Μέχρι προσφάτως τα μαγαζιά δεν έκαναν τζίρο , προσέθεσε.

«Την Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) στην Αθήνα,  για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να δοθεί  παράταση για την εξόφληση επιταγών προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά» υπογράμμισε ο επιχειρηματίας.
Η ανάγκη  να δοθεί και άλλος χρόνος,  τουλάχιστον ένας μήνας, για την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των καταστημάτων, είναι επιτακτική.



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου