Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, αναμένεται να υποστούν άδικα, μεγάλες μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Η διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές και προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά θα λαμβάνουν μόνο το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης που δικαιούνται, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, όπου θα χορηγείται και η κρατική - εγγυημένη σύνταξη, σαφώς και επηρεάζει τις συντάξεις
 αναπηρίας και θανάτου.

Αν και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της εν λόγω διάταξης αναμένεται να καθοριστούν με ξεχωριστή υπουργική απόφαση το αμέσως επόμενο διάστημα, έως τα τέλη Ιουλίου, το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν οι παραπάνω συντάξεις, ως εξαιρέσεις, τις τοποθετεί στο ''κάδρο'' των περικοπών που αναμένεται να γίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει υπολογιστεί ένα όφελος που για την επόμενη τριετία, έως και το 2018, αναμένεται να ανέλθει στα 80 εκατ ευρώ, για τα δημόσια ταμεία, από την εν λόγω περικοπή μόνο γι' αυτές τις δύο κατηγορίες συντάξεων. Επίσης, αδιευκρίνιστο παραμένει, τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ που χορηγείται σε συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές έως 850 ευρώ μικτά, ηλικίας από 65 ετών και άνω.

Από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες, το μόνο που διευκρινίστηκε είναι ότι η εισφορά υγείας 6% που επιβάλλεται στις επικουρικές συντάξεις θα προκύψει από το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων και όχι από το αρχικό, δηλαδή εκείνο που υπήρχε πριν ξεκινήσει ο ''χορός'' των αλλεπάλληλων περικοπών, από το 2010 και μετά. Κάτι ανάλογο όμως δεν αναφέρθηκε για τις κύριες συντάξεις οι οποίες συνεπώς θα υποστούν μεγαλύτερη περικοπή από το 6% που θεσμοθετήθηκε, επίσης.



 dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου