Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας - Τι ζητά η Ελλάδα, τι οι δανειστές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της κυβέρνησης της Ελλάδας με την οποία ζητείται από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση.

"Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών" για το θέμα αυτό, πρόσθεσε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε επίσημα αίτημα στο Ταμείο για μια νέα δανειακή διευκόλυνση.

Η Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Η έκταση της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφής αφότου εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμά του το 2016.


Τι ζητά η Ελλάδα

Στην επιστολή η κυβέρνηση αναφέρει τον ρόλο που ζητά να έχει το Ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των ηγετών του Eurogroup, που προβλέπει τη συνέχιση του χρηματοδοτικού και του εποπτικού ρόλου του Ταμείου για το σύνολο της διάρκειας του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Eu. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με τους δανειστές - Αγκάθι ο τόπος συνάντησης

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες, χθες μίλησε με με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται να έχει σήμερα και νέο κύκλο συνομιλιών με ευρωπαίους ηγέτες.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια που υπάρχουν με τους θεσμούς, τα οποία αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να αντιδρά οι διαπραγματεύσεις να γίνονται στα υπουργεία.

Τρόικα: Θέλουμε να δούμε και τους υπουργούς

Αν ο χρόνος εξαντληθεί και απαιτηθεί νέο δάνειο γέφυρα, τότε τα κράτη μέλη θα το θεωρήσουν αποτυχία των συνομιλιών και θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν”. Με αυτά τα λόγια πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγεί το διπλό πρόβλημα με το οποίο πάει η Ελλάδα στην διαπραγμάτευση των επόμενων τριών εβδομάδων, έχοντας ήδη χάσει μια εβδομάδα, προσπαθώντας να φτιάξει την ατζέντα της τρόικας.

Στις Βρυξέλλες ήδη αυτή η καθυστέρηση δεν ακούγεται και τόσο καλά. “Ακόμα και αν ο επίτροπος Μοσκοβισί θέλει να διευκολύνει, το παιχνίδι δεν είναι πια μόνο στα χέρια της Κομισιόν. Σας θυμίζω ότι έχει μεσολαβήσει μια δραματική Σύνοδος της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις δεν είναι στο χέρι της Κομισιόν να χαλαρώσουν ή να ερμηνευτούν”.

Τι ακριβώς συνέβη; Η ελληνική πλευρά έπρεπε να καλέσει την τρόικα επισήμως για συνομιλίες στην Αθήνα. Η “πρόσκληση” έχει νόημα, μόνο όταν αποτελείται από πλήρη ατζέντα. Αυτή ήταν η μέθοδος μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Όταν όμως το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να φτιάχνει την ατζέντα, όπου σαφώς έπρεπε να περιλάβει συναντήσεις με υπουργούς, υπήρξαν 3 τουλάχιστον υπουργοί που αντέδρασαν.

Βεβαίως στον πυρήνα της κυβέρνησης ακούστηκαν φωνές του τύπου “να μην υπάρξουν πλάνα με ελέγχους σε υπουργεία”, με αποτέλεσμα η ατζέντα να μην είναι έτοιμη μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Μάλιστα πηγή της κυβέρνησης είχε δεδομένο από το πρωί της Πέμπτης ότι η κάθοδος της Τρόικας δεν θα γίνει πριν από τη Δευτέρα.

Βεβαίως, όλα αυτά στις Βρυξέλλες μπορούν να αποσιωπηθούν, στις άλλες όμως πρωτεύουσες ξυπνάνε μνήμες Brussels group - δηλαδή σύμφωνα με όλες τις 18 αντιπροσωπείες των εταίρων έναντι των θεσμών της ΕΕ “του πλέον αποτυχημένου μοντέλου ελέγχου”.

“Δεν είμαι πια καθόλου σίγουρος ότι όσα λέγαμε, μεταφέρονταν στους υπουργούς στην Αθήνα”, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Ακόμα και για την ομάδα Γιούνκερ “ownership - ιδιοκτησία του προγράμματος” σημαίνει πολιτικές κινήσεις από τους υπουργούς και όχι μια αίσθηση αυτόματου πιλότου.

Βεβαίως, στις Βρυξέλλες τα στελέχη των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, υπαρκτό, ίσως να μπει κάτω από το χαλί για 3 εβδομάδες, αλλά το επιτείνουν οι επικείμενες - σε κάποια φάση - εκλογές.

Ο έλεγχος θα βγάλει ένα πρόγραμμα - μνημόνιο και το κείμενο αυτό θα ανοίγει και πάλι το δρόμο σε παρεμβάσεις στο δημόσιο και στην κλειστή ιδιωτική οικονομία. Η κυβέρνηση θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις να ξεφύγει από το αυστηρό πρόγραμμα της τριετίας.

Οι λόγοι όμως της καθυστέρησης, ίσως οπλίσουν και πάλι το χέρι εκείνων που στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να μην πιστεύουν στο μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.

Ευελιξία θα υπάρξει από την τρόικα, κακώς νοούμενες υποχωρήσεις σε διαρθρωτικά θέματα όμως όχι. Σε αντίθεση με κάποιους στην Ελλάδα, οι άλλοι 18 πιστεύουν στην αναγκαιότητα των κινήσεων που γίνονται.



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου