Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Γιατροί και φαρμακοποιοί σε ασθενείς: Με φειδώ η χορήγηση δίμηνων συνταγών φαρμάκων

Πρωτοβουλία να περιοριστεί η έκδοση δίμηνων συνταγών, λόγω των προβλημάτων τροφοδοσίας που υπάρχουν στην αγορά, έλαβαν ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων.

Έκκληση προς τους ασθενείς να μην ζητούν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονται, απευθύνουν από κοινού γιατροί και φαρμακοποιοί.
Ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνουν τα εξής:

“Παρακαλούνται οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων να αρκούνται στις ποσότητες φαρμάκων τα οποία δικαιούνται για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από την ημερήσια δοσολογία.
Η αποθεματοποίηση των φαρμάκων δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στην διαδικασία συνταγογράφησης και εξυπηρέτησής τους”.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος έκανε λόγο για προβλήματα επάρκειας φαρμάκων, στην περίπτωση που συνεχιστεί η έκδοση δίμηνων συνταγών, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Επιστολή
Με επιστολή που είχε στείλει στον Ιατρικό Σύλλογο, είχε επισημάνει ότι υπάρχει δυσκολία τροφοδοσίας, λόγω του “πλαφόν” στα τεμάχια και στο ύψος των παραγγελιών των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια για όλους τους ασθενείς σε βάθος χρόνου:
“Αυτό καθιστά αδύνατη την εκτέλεση των διπλάσιων τεμαχίων στις δίμηνες συνταγές, καθώς και κάθε άλλης υπερβολικής ποσότητας που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικές δοσολογίες.
Παρακαλούμε να συνδράμετε στο έργο των φαρμακοποιών να εφοδιάσουν τους ασφαλισμένους με τις αναγκαίες αλλά όχι υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί.
Παρακαλούμε να αναστείλετε τη συνταγογράφηση των δίμηνων συνταγών και η πρόταση μας είναι η συνταγογράφηφη να αντιστοιχεί σε αυστηρά μηνιαίες αγωγές και ανάγκες”.

ΕΟΠΥΥ
Το μέτρο της αναστολής χορήγησης δίμηνων συνταγών έχει εξετάσει και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγξει την αυξημένη ζήτηση, η οποία παρατηρείται λόγω του ελέγχου κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls).
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, ωστόσο, είχε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του, καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τα δεδομένα στην αγορά αλλάζουν μέρα με τη μέρα και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και από τον ΕΟΠΥΥ κάποιο αντίστοιχο μέτρο.



iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου